Våldet eskalerar – general uppges dödad

Uppdaterad
Publicerad

Våldet i Syrien fortsätter och medan stridsvagnar bombarderar Homs sprider sig våldet utanför landets gränser. Oppositionen sätter nu sin tilltro till Arabförbundet som möts på söndagen.

Syriska stridsvagnar öppnade på lördagen på nytt eld mot den hårt ansatta staden Homs, enligt aktivister.

Minst fyra civila i den belägrade stadsdelen Baba Amr, som växt fram som ett starkt oppositionellt fäste, uppgavs ha mist livet när armén attackerade med granater och tunga maskingevär.

Husräder i Homs

Säkerhetsstyrkor har också, enligt al-Jazira som hänvisar till oppositionella aktivister, gjort husräder i Homs de senaste två dagarna.

Regeringsstyrkor har eskalerat attackerna mot Baba Amr och enligt aktivister har mer än 450 människor dödats under en knapp vecka.

Enligt SRGC (Syrian Revolutionary General Commission), en grupp som organiserat protester mot diktator Bashar al-Assad, dödades minst 35 människor i lördagens våldsamheter: 19 i Homs, tio i Daraa, fyra utanför huvudstaden Damaskus, en i Hama och en i Idlib. Det uppger al-Jazira.

Uppges ha dödat general och sjukhuschef

På lördagseftermiddagen kom även uppgifter om att ”en beväpnad terroristgrupp” har skjutit ihjäl en general och chef på ett militärsjukhus utanför hans hem i Damaskus.

Uppgifterna släpptes av den statliga nyhetsbyrån Sana, men har inte bekräftats från annat håll. Inga ytterligare detaljer har angetts, utöver att nyhetsbyrån publicerade ett foto på en blodig, död man som tycks ha blivit skjuten i nacken, skriver BBC.

”Arabiskt erkännande”

Arabförbundet (AF), som länge famlat efter ett sätt att stoppa våldet, ska på söndagen mötas för Syrien-samtal.

Den ledande oppositionella koalitionen Syriska nationella rådet (SNC) sade på lördagen att gruppen väntar sig ett ”arabiskt” erkännande inom en snar framtid, även om det inte säkert skulle komma efter AF:s möte.

-Men det blir starka signaler på söndag, speciellt från länderna i Gulfstaternas samarbetsråd, sade SNC:s Ahmed Ramadan.

Exakt vad som avsågs med ett erkännande var oklart, inget land har hittills erkänt Syriens opposition som landets legitima ledare.

Gulfstaten Qatar, drivande i Arabförbundets hårda ord mot Syrien var bland de första att erkänna de libyska rebellerna som legitimt styre.

Våldet sprider sig

Desperationen bland oppositionen, som länge hållit sig till främst fredliga metoder, växer och allt fler ser nu väpnat motstånd som den enda lösningen.

Krisen har också antagit en allt mer militär natur med upptrappat våld från båda sidor, ett våld som vid flera tillfällen spridit sig utanför Syriens gränser.

I Libanon dödades i helgen två människor och ytterligare 18 skadades i sammandrabbningar mellan libaneser som stött antingen den syriska regimen eller upproret, meddelade en tjänsteman på lördagen.

SVT/TT

Källor: BBC, CNN, al-Jazira

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.