emonstranter drabbade samman med polis i Hongkong sedan myndigheter försökt flytta olagliga gatuförsäljare. Foto: TT

Våldsam demonstration i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter och poliser har mötts i den våldsammaste sammandrabbningen i Hongkong sedan demokratiprotesterna i slutet av 2014. Kaoset bröt ut sedan myndigheter försökt att ta i med hårdhanskarna mot tillståndslösa gatuförsäljare.

På tv-bilder syns en polis som riktar sitt vapen mot folkmassorna i stadsdelen Mongkok i Kowloon. Under sammandrabbningarna kastade gatudemonstranter flaskor och stenar, satte eld på sopor och skyddade sig med hjälp av provisoriska sköldar. Polisen avlossade två varningsskott i villervallan.

Oroligheterna startade när poliser försökte köra bort gatuförsäljare som saknar tillstånd. Försäljarnas försvarare, demonstranter och aktivister, hävdade däremot att de utgör ett positivt inslag i gatubilden och därför inte ska avhysas. Demonstraterna vill också minska Kinas makt över Hongkong.

Ingripandet skedde i samband med firande av det kinesiska nyåret och försäljarna sålde bland annat mat och snacks. Tre män ska ha gripits och tre poliser ska vara skadade och förda till sjukhus för vård.

Sammandrabbningarna är de värsta sedan emokratiprotesterna  under 2014. Enligt uttalande från polisen ska man nu undersöka om nattens oroligheter på något vis var planerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.