Kravallpolis och demonstranter drabbade samman i Chiles huvudstad Santiago på torsdagen. Foto: TT

Våldsamma protester i Chile – kräver gratis högskola

Uppdaterad
Publicerad

Polis och protesterande studenter drabbade under torsdagen samman i Chiles huvudstad Santiago. Demonstranter kräver garanti för gratis högskoleutbildning och kastade sten mot polisen som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Tusentals studenter deltog i demonstrationerna under torsdagen. De kräver att presidenten Michele Bachelet skyndar på en reform som ska garantera gratis högskoleutbildning i landet.

Liknande protester ägde rum i lördags, bland annat i närheten av den chilenska nationalkongressen i landets andra största stad Valparaíso. Då avled en säkerhetsvakt av skador han ådragit sig efter att bensinbomber kastats av demonstranter.

Reformen som studenterna väntat på länge har försenats flera gånger, och den senaste tiden har missnöjet eskalerat. I tisdags tog sig en grupp demonstranter igenom säkerhetsgrindarna till regeringshögkvarteret i Santiago.

Ingenting tyder nu på att protesterna väntas avta. Marcelo Correa, talesman för den chilenska nationella studentorganisationen CONES, lovar i en intervju med CNN att demonstranterna bara kommer bli fler tills man får igenom den reform man kräver.

– Om de inte lyssnar på oss så kommer vi ge allt vi har, säger Correa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.