Protester i Lyon under tisdagen Foto: TT

Våldsamma protester i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande och stundtals våldsamma gatuprotesterna mot en föreslagen arbetsmarknadsreform i Frankrike fortsätter. Men Frankrikes president François Hollande har förklarat att han inte tänker ge efter och dra tillbaka det kontroversiella förslaget.

Omkring 68 000 personer deltog i tisdagens demonstrationer runt om i Frankrike, enligt myndigheter. En av arrangörerna, fackförbundet CGT, uppger för Le Monde att det snarare rörde sig om 220 000 deltagare.

I centrala Paris använde polisen tårgas när de inledningsvis fredliga protesterna urartade i våldsamheter. Omkring 87 personer greps, rapporterar AFP. Demonstrationer ägde också rum i städer från Marseille i söder till Lille i norr, lastbilschaufförer blockerade vägar och hamnar i norra och västra Frankrike och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis rapporteras från Nantes och Rennes, enligt nyhetsbyrån.

Det finns dock inget som tyder på att regeringen är på väg att mjukna när det gäller jobbreformen, som syftar till att göra arbetsmarknaden mer flexibel men enligt kritiker urholkar jobbtryggheten.

– Jag föredrar att folk minns mig som en president som genomförde reformer i stället för en president som inte gjorde någonting, sade Hollande i går i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1.

I dag utbröt en strejk bland järnvägsanställada och i hamnar. Strejken, som ska pågå fram till fredag morgon, medför bland annat att antalet avgångar för höghastighets- och intercitytåg halveras och att färjeavgångar mot Storbritannien ställs in. Även lokaltåg och pendeltåg påverkas kraftigt, enligt statliga tågbolaget SNCF.

Utöver detta kommer flygledare att strejka från i morgon, torsdag, enligt ett pressmeddelande från flygbolagsalliansen Airlines for Europe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.