I centrala Manchester, New Hampshire, knackar Hillary-anhängare på dörrar och uppmanar demokrater att gå och rösta. Foto: TT

Valet kommer till New Hampshire – en arena för uppstickare

Uppdaterad
Publicerad

Dynastier och etablissemang ställs mot uppstickare som inte spelar efter reglerna. På tisdagen går ett ilsket och polariserat New Hampshire till primärval.

Bernie Sanders står framåtböjd i talarstolen. Rösten är hes, blicken intensiv.

– Är ni redo för ett radikalt förslag, ropar han.

Ja-tjuten ljuder i den varma gymnastiksalen på Great Bay Community College i Portsmouth. En blick runt om i publiken för tankarna till ett väckelsemöte.

Åhörarna slukar Vermontsenatorns löften om minskad korruption, ekonomisk fördelningspolitik, tuffare nypor mot Wall street och fri sjukvård för alla.

– Mäktigt, säger 26-åriga läraren Marleah Spearin efteråt.

– Han har helt rätt när det gäller ekonomi och korruptionen i samhället. Folk vet inte hur illa det är.

Väcker känslor

Någon timmes körning därifrån talar Hillary Clinton på pittoreska New England College. Hon är genomproffsig och nyfönad och framhåller att det är hon som är progressiv. Och erfaren.

Men när det blir frågestund kommer ämnena som jagat henne så länge upp. Den förra utrikesministern tvingas prata om Benghaziattacken i Libyen och än en gång förklara varför hon hade en privat e-postserver. Senare låter hon maken och expresidenten Bill gå till attack mot Bernie Sanders.

Flera demokrater TT talat med säger att de tycker om Hillary Clinton och respekterar hennes långa karriär. Men den demokratiske socialisten Sanders väcker känslor utöver det vanliga.

– Amerikanerna är arga. Både Donald Trump och Bernie Sanders rider på det, fast på olika sätt. Höger och vänster är varandras motpoler men ibland kan de mötas, ungefär som när en cirkel sluts, säger Dale Kuehne, professor i statsvetenskap vid Saint Anshelm College i New Hampshire.

– Jag känner flera som röstat republikanskt i hela sitt liv men nu bestämt sig för Sanders. De tycker att han talar sanning.

En jordbävning

Väljarnas ilska grundar sig på rädsla för terrorism samt frustration över att stora delar av medelklassen inte fått ta del av USA:s ekonomiska återhämtning. Lönenivåerna har gått kräftgång i många år.

Det kan vara ett bidragande skäl till att den mycket förmögne affärsmannen Donald Trump leder på den republikanska sidan, både i New Hampshire och i USA i stort. Trump är populistisk, drar sig inte för att förolämpa och spelar efter egna regler.

Bakom honom pågår en intensiv tuppfajt om att bli partietablissemangets mer återhållsamme presidentfavorit.

Hos Demokraterna leder veteranen Clinton nationellt, men i New Hampshire är hon omsprungen av Sanders i opinionsmätningarna. Ändå beskriver Dale Kuehne det som en jordbävning om Sanders skulle vinna mot partietablissemangets Clinton på tisdagen.

Allt är möjligt. Två dagar före primärvalet har över en tredjedel av väljarna fortfarande inte bestämt sig. Kampanjerna spurtar, främst med dörrknackning. Den väloljade Clintonorganisationen har bussat in hundratals frivilliga från New York och Arkansas som med beslutsamma steg plöjer vintriga gator. Psykoanalytikern Nancy Shamban är en av dem och hon talar länge om varför hon tycker att Clinton är mest lämpad att leda landet.

– Hon är erfaren och feminist och har slagits för kvinnofrågor och hälsovård, som är viktigt för mig, säger hon och går upp mot ett slitet hus.

Stressad och stolt

En vanlig uppfattning i USA är att Sanders växande popularitet har pressat Hillary Clinton mot den politiska vänstern. Geologen och volontären Sharon Finley, som TT möter på Sanders kampanjkontor i Portsmouth, håller inte med.

– Bernies politik är Demokraternas ursprungliga. Det är snarare partiet som gått mot mitten-höger under Bill Clinton och Barack Obama, säger hon.

Finley ursäktar sig för att ringa upp en presumtiv väljare från listan, som dock inte svarar. Så här nära valet råder telefontrötthet hos New Hampshire-borna. En trappa ner i den planschprydda industrilokalen söker de obetalda arbetsledarna sammanfatta sina känslor inför valet.

– Det känns som jag sprungit ett långt lopp och ser målet. Hjärtat klappar och adrenalinet sprutar, säger studenten Christiane True.

Fakta: På valsedeln i New Hampshire

Hela 58 namn finns på valsedeln i New Hampshires primärval. Här är huvudaspiranterna. Siffrorna avser: Namn, titel, opinionsstöd i procent i New Hampshire.

Demokrater

  • Hillary Clinton, tidigare utrikesminister och senator, 40,4 %
  • Bernie Sanders, oberoende senator från Vermont, 53,6 %

Republikaner

  • Donald Trump, affärsman och tv-personlighet, 31,3 %
  • Marco Rubio, Floridasenator, 15,1 %
  • John Kasich, Ohioguvernör, 12,0 %
  • Ted Cruz, Texassenator, 11,9 %
  • Jeb Bush, tidigare Floridaguvernör, 9,7 %
  • Chris Christie, New Jerseyguvernör, 5,0 %
  • Carly Fiorina, tidigare HP-chef, 4,7 %
  • Ben Carson, tidigare neurokirurg, 3,0 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.