• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Processen mot en eventuell självständighet i Katalonien står på spel i söndagens regionval. Foto: TT

Vallokalerna öppna i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Dörrarna är öppna för de mer än 5,5 miljoner katalaner som i dag kan gå för att rösta i regionalvalet. SVT Nyheters korrespondent Lars Moberg befinner sig på plats utanför vallokalerna, och har pratat med några av de som lagt sin röst.

Processen mot en eventuell självständighet i Katalonien står på spel i söndagens regionval. I måndags publicerades en opinionsmätning i den Madridbaserade tidningen El Mundo som visar att ja-sidan får en majoritet i parlamentet.

En rörelse för att den välbärgade regionen i nordöstra Spanien ska bryta sig loss har pågått i flera år, men under de senaste veckorna har hoten haglat mellan Barcelona och Madrid. Madrid har kallat valet ”olagligt och egoistiskt”. ”En fråga om frihet”, anser däremot självständighetsivrarna.

Kataloniens självständighetskamp

”I första hand katalaner”

SVT:s korrespondent Lars Moberg och fotograf Ulf Sandlund befinner sig på plats i Barcelona. Han har pratat med katalaner som både vill och inte vill bryta sig loss från Spanien.

– Vi känner oss i första hand som katalaner och inte som spanjorer, säger Ana Biscarra, en av de som vill lägga sin röst på politiker som ska arbeta för katalansk självständighet.

– Tänk om Göteborg eller Malmö plötsligt skulle vilja bryta sig loss från Sverige. Hur skulle ni reagera då? frågar sig Carlos Rodriguez, som inte vill se någon separation mellan Katalonien och det spanska kungadömet.

En femtedel av ekonomin

Kataloniens president Artur Mas, ledare för det borgerliga partiet CDC, går i täten för att hans region ska bryta sig loss från Spanien.

Samtidigt varnar Madrid för att ett finansiellt kaos skulle bryta ut om så skulle ske och att katalanerna kan förlora sitt spanska medborgarskap. Spaniens centralbank har dessutom varnat för att ett självständigt Katalonien skulle tvingas lämna euron.

– Det finns definitivt en oro för hur det skulle gå med ekonomin i ett självständigt Katalonien, säger Inmaculada Esmerets, som röstat för ett parti som vill behålla Katalonien inom Spanien.

”Väljare: Skrämselpropaganda”

Gemma Garrabou är däremot av en annan mening. Hon säger till SVT Nyheter att hon inte tror på regeringens skrämselpropaganda att det skulle riskera Kataloniens ekonomi.

– Tvärtom tror jag att regeringen är rädd för att förlora Katalonien, säger hon.

Katalonien står för en femtedel av landets ekonomi och centralregeringen i Madrid har styrt vidare regionens skatteintäkter till fattigare landsdelar. En minst lika viktig dimension är omsorgen av Kataloniens eget språk och kultur.

18 månader till självständighet

Regeringschefen Artur Mas har lovat att starta en process som efter 18 månader ska leda till självständighet.

Under denna tid ska man ta fram en författning och man ska ha förhandlat med Spanien och EU. Mycket är dock oklart om hur denna process ska te sig i verkligheten.

Efter 18 månader hålls en formell bindande folkomröstning om den framtagna konstitutionen. Artur Mas har sagt att även med den allra minsta majoritet ska man genomföra separationen.

Om Katalonien med 7,5 miljoner invånare väljer självständighet skulle Spanien förlora 16 procent av sin befolkning, en fjärdedel av sin export, en femtedel av de totala ekonomiska intäkterna och hundratals kilometer kustlinje vid Medelhavet.

Fakta: Katalonien

Katalonien värnar om sitt eget språk, katalanskan, samt sin egen kultur, identitet och historia.

Det finns en väl spridd uppfattning i regionen att centralmakten i Madrid diskriminerar katalaner.

Det högt industrialiserade Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med 7,5 miljoner invånare.

Med ekonomiska argument pekar separatister på att regionen, som står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större andel av landets export, är en stor nettoinbetalare till Spaniens skatteutjämningssystem.

Självständighetsivrarna fick förnyad kraft i samband med underkännandet av Kataloniens nya lag om självbestämmande 2010. Det skedde efter en flera år lång process där lagen redan urvattnats flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet