Foto: TT

Vapenvila i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I natt meddelade USA:s och Rysslands utrikesministrar att man kommit överens om en vapenvila i Syrien.

Våldet i Syrien måste stoppas inom en vecka och den humanitära hjälpen ska öka i landet. Det är resultatet av toppmötet i München om kriget i Syrien. Ryssland är med i överenskommelsen – men fortsätter med bombningarna.

–Leveranser kommer att börja den här veckan. Först till områden där behovet är mest akut och sedan till människor i nöd i hela landet, främst i belägrade och svårtillgängliga områden, uppger USA:s utrikesminister John Kerry.

Striderna ska upphöra gradvis och humanitär hjälp måste snabbt komma på plats för att skapa förutsättningar för att återuppta fredssamtalen.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att fredssamtalen mellan rebellerna och den syriska regeringen, som strandade för några veckor sedan, bör återupptas i Genève så snart som möjligt.

Men många diplomater varnade för att Ryssland vill ha en militär seger och än så länge stödjer Syriens president Bashar al-Assad.

Bombningarna fortsätter

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill ha vapenvila i Syrien men säger att ryska flyg kommer att fortsätter sina bombanfall mot IS i landet. Han vill se ett ökat militärt samarbete mellan den USA-ledda koalitionen och den ryska militären i Syrien för att besegra den ”gemensamma fienden” IS.

–Våra styrkor kommer att fortsätta att arbeta mot de organisationerna, säger han.

Ryssland har kritiserats för att få av deras lufträder har riktats in på just de grupperna och i stället träffat de oppositionsgrupper som stöds av väst.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond anser att striderna endast kan ta slut om Ryssland stoppar de flygbombningar som han anser stöder de syriska regeringsstyrkorna mot oppositionen.

–Det blir inget slut på våldet om oppositionsgrupper fortsätter utsättas.

Bara på papper

Lavrov och USA.s utrikesminister John Kerry säger båda att överenskommelsen hittills bara finns på papper och att det ”riktiga testet” blir om parterna i konflikten följer överenskommelsen eller inte.

–Hjälpleveranser kommer att börja den här veckan. Först till områden där behovet är mest akut och sedan till människor i nöd i hela landet, främst i belägrade och svårtillgängliga områden, uppger Kerry.

Syriens opposition välkomnar överenskommelsen mellan stormakterna inklusive Ryssland, säger talespersonen Salim al-Muslat till Reuters. Han påpekar dock att överenskommelsen också måste få effekt innan hans oppositionsgrupp går med på att fortsätta fredssamtalen.

–Om vi ser åtgärder och genomförande, så ses vi snart i Genève, säger han till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.