En vägskylt vid ett övergångsställe i närheten av Donetsks flygplats bär tydliga spår av de senaste årens väpnade konflikt mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister. Foto: TT

Vapenvilan i Ukraina åter bruten

Publicerad

Den vapenvila som inför julhelgen inleddes mellan regeringsstyrkor och proryska separatister i Ukraina har nu brutits. Det senaste dygnet har minst tre personer dödats.

”Vi har en överenskommelse om ett fullständigt och ovillkorligt eldupphör som kommer att börja klockan 00.00 natten mellan den 22 och 23 december”, skrev en medarbetare till den ukrainske presidenten Petro Porosjenko på Facebook dagarna innan julafton.

Tre döda

Nu kommer uppgifter om att strider åter utbrutit kring byn Zaitseve, nordost om Donetsk, som ligger inom ukrainsk kontroll. En ukrainsk soldat ska ha dödats och flera ska ha skadats.

Men bland dödsoffren finns också två bybor, en äldre kvinna och en man, uppger SR.

Skulle få fira jul ”i fred”

En av anledningarna till vapenstilleståndet, som förhandlades fram i Vitrysslands huvudstad Minsk, uppgavs vara att den civila befolkningen i de krigsdrabbade östra delarna av Ukraina skulle kunna ”fira jul och nyår i fred”.

Observatörer besköts

Enligt avtalet, som kallats ”Minsk II”, skulle de tyngsta vapnen dras bort längs den mer än 50 mil långa demarkationslinje som skiljer parterna åt. Men observatörer för Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE), rapporterar nu om hur också de beskjutits sedan den senaste vapen vilan brutits, uppger SR.

Sedan konflikten i Ukraina startade i april 2014 har över 9.000 personer dödats i stridigheter i landet, enligt FN:s kontor för mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.