Foto: Privat

Var 200 meter från attacken – ”Herregud, jag drack precis glögg där”

Uppdaterad
Publicerad

Peppe Cevizovic var på ett café 200 meter från julmarknaden när lastbilsattacken ägde rum, plötsligt fylldes gatan utanför med sirener, blåljus och poliser.

Cevizovic pluggar tyska vid ett universitet i Berlin, han var i närheten av julmarknaden där lastbilsattacken ägde rum under måndagskvällen.

– Plötsligt fick jag ett samtal från släktingar som berättade om attacken och undrade om jag hört nått. Herregud det är ju på gatan här bredvid tänkte jag. Jag gick ut på terrassen och såg ambulanser åka förbi, sex i rad. En del personer kom in på cafét och var skärrade, men det rådde inte direkt någon panik, säger Cevizovic till SVT.

Attentat i Berlin 2016

Ringde upp sina klasskamrater

– Jag ringde till mina klasskamrater för att se till att de var i säkerhet, ingen av dem hade varit på julmarknaden. Nu går jag i tankarna: Jag var ju precis där, bara för två dagar sedan, och drack glögg.

Cevizovic befann sig mitt i det område som spärrats av, han visste inte om han skulle stanna kvar eller försöka ta sig hem. Till sist lyckades han ta sig hem med tunnelbanan.  

Ska tända ljus för offren

– Det är först i dag som jag börjat fundera, herregud vad har hänt. Jag var nog rätt lugn precis i ögonblicket. Men sen kom panikkänslan, hur allvarligt är det, kommer det storma in någon här på caféet? Det var vad jag tänkte.

Cevizovic planerar att ta sig ner till platsen för attacken under dagen för att tända ett ljus för de döda och skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet