Världen chattade med Edward Snowden

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden svarar på frågor från hela världen på sin hemsida. Hundratals frågor kom in via sociala medier under hashtaggen #AskSnowden. Under chatten var trycket så högt att sajten kraschade.

Snowden svarade på världens frågor på sajten freesnowden.is.

Första frågan handlade om huruvida USA:s demokrati kommer att överleva avslöjandena om NSA:s utbredda övervakning.

USA:s avlyssning

– Ja. Det som gör vårt land starkt är vårt värdesystem, inte en ögonblicksbild av våra myndigheters struktur eller hur lagarna är utformade. Vi kan ändra lagar och hålla folk ansvariga för överträdelser, skriver Snowden.

Behöver inte övervaka mormödrar

Hur mycket övervakning är rimligt, enligt din bedömning? Lite spioneri behövs väl? undrar @RagBagUSA.

– All övervakning är inte dålig. Problemet nu är att den nya tekniken möjliggör att stater kan samla in kommunikation från miljarder och åter miljarder människor varje dag. Det görs inte för att det är nödvändigt, utan för att det är enkelt och billigt.

Edward Snowden skriver vidare att detta är ett globalt problem, och att USA borde ta ledningen och lösa det.

– Det är inte bra för vårt land, det är inte bra för världen och jag vill inte stå bredvid och se det hända, oavsett hur mycket det kostar mig. Det finns ingen ursäkt för att slösa bort tid på att samla in telefonlistor från mormödrar i Missouri.

Under vilka villkor skulle du gå med på att återvända till USA? undrar @jaketapper.

– Att återvända är den bästa lösningen för staten, folket och mig själv, men det är dessvärre inte möjligt under nuvarande lagar.

”Nationella lagar inte lösningen”

Ecuadors konsul i London, Fidel Narvaez, förlorade jobbet efter att ha hjälpt dig. Vad vill du hälsa hans familj? skriver @wikileaks.

– Fidel är en otroligt modig individ, och han gjorde allt han kunde för att skydda rättigheterna hos någon han aldrig mött. Att våga göra rätt, även när man vet att man kommer att hamna i knipa, är något världen behöver mer av.

Hur borde världens länder reagera på den nya informationen om övervakningen. Vad borde de göra? undrar @LukasReuter.

– Vi måste arbeta tillsammans för att komma fram till en rimlig internationell norm för övervakningens gränser. Vi behöver också inse att nationella lagar kommer inte lösa problemet. Ett förbud i Burundi kommer inte att stoppa spioner på Grönland.

”Tänker inte låta mig skrämmas”

Du har hotats till livet flera gånger. Är du rädd? undrar @mrbass21.

– Jag är medveten om det direkta hotet mot mitt liv, men jag tänker inte låta mig skrämmas. Att göra det rätta innebär att inte känna ånger, säger Snowden.

Sedan han i maj 2013 för första gången läckte sekretessbelagd information som han samlat in under sin tid som konsult på NSA har Edward Snowdens offentliga framträdanden varit få. I juni chattade han med tidningen The Guardians läsare.

Chatten sker samma dag som USA:s dataskyddsmyndighet slår fast att NSA:s registrering av telefonsamtal är olaglig och ska avbrytas, ett stort bakslag för president Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet