”Sverige och världen har nytt USA att samarbeta med”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, EU och världen har ett nytt USA att samarbeta med. Det anser så väl utrikesminister Margot Wallström (S) samt hennes föregångare Carl Bildt (M), och de är oroade.

Trump har gått ut hårt i sitt installationstal i dag emot klimatavtal, frihandel och globalism, och vill sätta USA:s intresse först. Ord som av Wallström och Bildt ses som hårda för att komma från en nybliven president.

– I dagens värld så är det väldigt få problem och utmaningar som man kan möta på helt egen hand som nation, inte ens som ett stort land som USA. Och just de sakerna han går till storms emot i det här talet är sådant som också hjälpt till att göra honom framgångsrik; svenska företag och investeringar har faktiskt skapat ungefär 300.000 jobb i USA, säger Wallström i Aktuellt.

USA-val 2016

Svårare relation med USA

Wallström hoppas dock att den praktiska politiken kanske kommer att få en något annorlunda ton. Men relationen till USA kommer inte att vara den samma med Trump i Vita huset, tror hon.

– Jag tror att den kommer att bli mycket svårare, den kommer att bli en större utmaning för oss. Framför allt att visa att vi står på en tydlig värderingsgrund, som vi ju gör i den Europeiska unionen. Det har hjälpt oss med frihandel, det har hjälpt oss att samarbeta, det har hjälpt oss att komma överens med andra länder. Det är så vi vidmakthåller fred, och det är så vi skapar välstånd och jobb som han också vill ha till Amerika.

Protektionism oroar

Carl Bildt oroas främst av vad han ser som en mycket stark ekonomisk nationalism, på gränsen till protektionism, i Trumps tal.

– Han talar inte om konkurrenskraft eller företagande eller innovation som traditionellt är den amerikanska ekonomins styrka utan här är det snarare protektionism, regleringar och ”America first”, och det tycker jag är ett oroande budskap, säger han till Aktuellt.

På kort sikt kan den amerikanska ekonomin gå ännu bättre, men att i ett längre perspektiv vända sig emot frihandeln är negativt för världen, anser Bildt. Den osäkerhetsfaktor som oroar honom mest är scenariot för ett handelskrig, främst med Kina men även med Europa.

”Världen ett hot”

Utrikespolitiken är den andra stora orosfaktorn.

– Världen fanns också bara som ett hot  – både att den stjäl jobb samt den islamiska terrorismen – i hans invigningstal.

Trumps tal sände ut helt andra signaler än vad hans föregångare gjort, anser Bildt.

– Han talade om den civiliserade världen, men inte om den fria eller den demokratiska världen. Det var helt borta. Det är skillnad, och det är signaler som kanske inte är alldeles betryggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet