Världens ”äldsta” koran hittat på Birminghams universitet

Uppdaterad
Publicerad

Det som ser ut att vara delar av världens äldsta koran har hittats i biblioteket på Birminghams universitet i Storbritannien. Nästan 1.400 år gammal tros pergamenten vara.

Sidorna som låg tillsammans med andra böcker och dokument från Mellanöstern hade varit oidentifierade i över hundra år innan en forskare tog en närmare titt för att bestämma åldern på dem.

Genom kol14-metoden kan forskare nu slå fast att fragmenten än minst 1.370 år gamla, vilket kan göra exemplaret till världens äldsta koran.

– Att få reda på att vi hade världens äldsta fragment av koranen har varit fantastiskt spännande, säger Susan Worrall, ansvarig för kollektioner på Birminghams universitet till BBC.

Sidorna lika gamla som islam

Texten som är skriven på antingen get- eller fårskinn är välbevarad och går med lätthet att läsa . Men eftersom kol14-metoden ger en spännvidd på en tidsperiod går det inte med säkerhet att säga att sidorna verkligen är världens äldsta fragment av en koran.

– De kan mycket väl ta oss till åren då islam grundades, säger David Thomas, professor i kristendom och islam på universitetet.

Testerna visar att pergamenten med 95 procents sannolikhet är från åren 568 till 645, alltså under åren då islams profet Muhammed levde.

– Personen som faktiskt skrev det här kan ha känt profeten Muhammed. Han kan ha sett honom och kanske hört honom predika. Han kan ha känt honom och det är verkligen en tanke att leka med, säger David Thomas.

Koranen oförändrad

Enligt forskarna visar sidorna också att koranen inte har förändrats sen Muhammeds tid.

– De här delarna liknar dagens koran, vilket stöder synen att innehållet har förändrats lite eller inte alls och att det kan dateras till en tid väldigt nära då innehållet tros ha uppenbarats, säger David Thomas.

Ska ställas ut

Birminghams muslimska föreningar har redan uttryckt glädje över upptäckten.

– När jag såg dessa sidor blev jag väldigt rörd. Det kom tårar av glädje. Jag är säker på att människor från hela Storbritannien kommer att komma till Birmingham för att få en glimt av dessa sidor, säger Muhammad Afzal, ordförande på Birmingham Central Mosque, till BBC.

Universitetet har meddelat att sidorna kommer att ställas ut och ska visas för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.