Ja må du lysa uti hundrade år....

En lysande rekordlampa

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligen världens mest kända glödlampa. Det har skrivits om den i Guiness Rekordbok och har även hjälpt till att placera staden Livermore på USA–kartan. I år har den brunnit i en miljon timmar.

Det är fest på brandstationen i Livermore, Kalifornien USA. Och anledningen är att stadens stolthet i år firar att den lyst i en miljon timmar. Det är Centennial Light det handlar om. En glödlampa från 1901 som fortfarande fungerar.

Lampan har, sedan den tändes för drygt ett sekel sedan, bara varit släckt några få gånger. Och det i samband med flytt eller strömavbrott. Den senaste incidenten inträffade år 2013.  Då rådde mörkertid i drygt nio timmar.

– Men det var inte glödlampan utan elförsörjningen det berodde på, säger den pensionerade vice brandchefen, Tom Bramell.

– Batteriet dog.

Världsnyhet 1972

Det var journalisten Mike Dunstan, som genom sin artikel, uppmärksammade världen på den sensationella glödlampan år 1972.

– Nyhetsbyrån AP publicerade det över hela världen. Och lokalbefolkningen har verkligen engagerat sig, säger Mike Dunstan.

Tekniska jämförelser görs

Centennial Light har genom sin långa livslängd funnits med i diskussionerna kring vår tids korta tekniska livslängd. En diskussion som fört fram argument som säger att tillverkare medvetet förkortar livslängden för att vi ska konsumera mera.

Centennial Light har en egen hemsida och en webbkamera riktad mot sig där vi kan beskåda den sekelgamla, glödande skönheten.

– Vi firar den första miljonen timmar. Det blir säkert en miljon till, säger Tom Bramell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.