En isbjörn på zoo. Isbjörnen Pizza bor i ett akvarium som är knappt 40 kvadratmeter stort. Foto: TT

”Världens ledsnaste isbjörn” kan få nytt hem

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt zoo har lämnat in en förfrågan om att få flytta den olyckliga isbjörnen till deras specialdesignade isbjörnsmiljö.

Isbjörnen Pizza är känd som ”världens ledsnaste isbjörn” och bor i ett knappt fyrtio kvadratmeter stort akvarium i shoppingcentret Grandviews i den kinesiska staden Guanzhou. Utanför hans hem passerar besökarna, tar bilder, knackar på glaset och betraktar isbjörnen som mestadels ligger apatisk på marken.

Föreningen Animals Asia startade ett upprop som krävde att akvariet skulle stänga och de fick snabbt mer än en halv miljon underskrifter. Samtidigt har Yorkshire Wildlife Park i England skickat in en förfrågan om att flytta över isbjörnen till deras zoo där de kan ta hand om Pizza i en miljö som påminner honom. Det rapporterar CNN.

”Kan bli ett lyckligt slut”

Dave Neale, djurskyddschef på Animals Asia, säger i ett pressmeddelande att det här gör det möjligt för shoppingcentret Grandview att rätta till sitt misstag.

– Tack vare det otroliga erbjudandet från Yorkshire Wildlife Park kan det bli ett lyckligt slut och all den negativa publicitetet Grandview har utstått kan vändas till något positivt, säger han.

Måste godkännas

Om förflyttningen av Pizza ska bli verklighet måste Grandview säga ja. En talesperson för shoppingcentret säger däremot att de inte har fått något erbjudande från Yorkshire Wildlife Park.

För att förflyttningen ska gå i lås måste Grandview också gå med på att de inte köper en ny isbjörn som får ta Pizzas plats. Av den anledningen har shoppingcentret inte blivit erbjuden några pengar för isbjörnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.