Superklockan är bättre än någonsin tidigare. Foto: Marti/JILA/TT

Världens mest exakta tidtagare

Uppdaterad
Publicerad

Superklockan Jila är nu ännu mer precis än förut. Efter att ha pimpat klockan ytterligare drar den sig bara med en sekund på 15 miljarder år. Eller ungefär lika länge som universum funnits.

I Colorado, USA, finns ett ur som mäter den tid som flyr med hjälp av några tusen strontiumatomer som kontrolleras av laserstrålar. Målet är att komma så nära som möjligt den ”sanna” svängningsfrekvensen vid vilken atomerna växlar (oscillerar) mellan två olika elektroniska energinivåer.

Förra året meddelade forskarna att man lyckats få klockan så exakt att den bara skulle dra sig med en sekund på cirka fem miljarder år. Nu, berättar de i Nature Communications, har de förbättrat klockans träffsäkerhet ytterligare. Nu är felmarginalen bara en sekund på 15 miljarder år. Vid normal rumstemperatur, dessutom.

Det kan tyckas övernitiskt, att kalibrera ett redan superexakt atomur. Men det har sina poänger.

Exempelvis inom geodesin för att mäta höjdskillnader, eftersom tiden påverkas av gravitationen som i sin tur påverkas av avståndet till marken. Precis som Einstein klurade ut för mer än 100 år sedan.

– Nu kan vi mäta förändringar i gravitationen bara genom att lyfta klockan två centimeter från markytan, säger Jun Ye, en av forskarna bakom bedriften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.