Dharahara-tornet före och efter skalvet. Foto: Wikimedia Commons – calflier001 / TT

Världsarv krossades i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga jordbävningen i Nepal har slagit hårt mot landets kulturarv. Det berömda Dharahara-tornet i Katmandu kollapsade i lördags och fler byggnader och monument befaras vara svårt skadade.

Niovåningstornet, upptaget på Unescos världsarvslista, var Nepals högsta byggnad, och kunde inte klara de våldsamma skakningarna från jordbävningen som mätte 7,9 på richterskalan.

– Det här är en katastrof för Nepal. Den här jordbävningen har slagit mycket hårt mot de värdsarv som finns, framförallt i anslutning till Katmandu-dalen, säger Mats Djurberg, som är generalsekreterare på svenska Unesco-rådet till Sveriges radio.

Jordbävning i Nepal

Byggnader har pulveriserats

Dharahara-tornet är en av de sammanlagt sju platser, byggnader och monument som är upptagna på världsarvslistan. Hur pass de andra sex, som främst består av olika tempel, har klarat jordbävningen är ännu osäkert. Så fort säkerhetsläget blir bättre ska skadorna kartläggas förklarar Mats Djurberg.  

– Det är knapphändiga uppgifter som går att få fram i det här läget, men mycket tyder på att tre, kanske till och med fyra av totalt sju världsarv i det här området har blivit mycket svårt skadade. Olika torn och monument har blivit helt pulveriserade av jordskalvet. Många av de här väldigt gamla byggnaderna, de äldsta är från 500-talet, är byggda på ett sätt som gör dem väldigt känsliga för jordskalv och jordbävningar, säger Djurberg till Sveriges radio.

Fakta: Kulturarv i Nepal

I Katmandudalen finns sju grupper av monument och byggnader som klassas som världsarv av FN-organet Unesco. De sju inkluderar Durbartorgen Hanuman Dhoka, Patan och Bhaktapur, de buddistiska stuporna av Swayambhu och Bauddhanath och de hinduiska templen Pashupati och Changu Narayan.

Källa: Unesco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet