Tysklands president Joachim Gauck och demokraternas presidentkandidat Hilary Clinton. Foto: TT.

Världsledare fördömer attacken

Uppdaterad
Publicerad

Attacken i München väcker starka reaktioner från världens ledare, även om detaljerna kring dådet fortfarande inte är klarlagda.

– Tyskland är en av våra närmsta allierade, så vi bistår med all hjälp de kan behöva för att hantera situationen, sa USA:s president Barack Obama i ett tal.

Den tyske förbundskanslerns stabschef Peter Altmeier säger att det inte går att skydda sig helt mot attacker.

Förbundskansler Angela Merkels närmaste man Peter Altmaier säger att det fortfarande är osäkert om det handlar om en terrorattack eller om det rör sig om en persons dåd. Han säger att tysk underrättelsetjänst och andra myndigheter får allt stöd de behöver för att utreda attacken och att Tyskland har lyckats stoppa flera tidigare dåd, rapporterar Reuters.

Rädd för övervakningsstat

Altmeier konstaterar samtidigt att ingen vill ha en övervakningsstat, vilket skulle krävas för att nå absolut säkerhet.

Tysklands president Joachim Gauck säger i sin tur att han är ”skräckslagen” över den ”blodtörstiga attacken”.

”Mina tankar är med alla offer och med dem som sörjer eller oroar sig för sina kära”, skriver Gauck i ett uttalande enligt AFP.

Förbundskansler Angela Merkel själv har ännu inte kommenterat attacken.

Amerikanska reaktioner

USA:s president Barack Obama säger att han blivit informerad om händelseförloppet och att han är beredd att ge Tyskland det stöd landet behöver.

– Tyskland är en av våra närmsta allierade, så vi bistår med all hjälp de kan behöva för att hantera situationen, sa han i ett tal på fredagskvällen.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump gick också ut och kommenterade attacken: ”Våra böner går till alla drabbade av de fruktansvärda attackerna i München. Det här kan inte fortsätta. Den ökade terrorismen hotar det vardagliga livet för alla civiliserade människor och vi måste göra allt som står i vår makt för att hålla det utanför vårt lands gränser.”

”Betraktar den fruktansvärda situationen i München. Vi stödjer våra tyska vänner medan de arbetar med att ställa de ansvariga till rätta.”, meddelade demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton på din Twitter.

Svenska reaktioner

Även svenska politiker har kommenterat dådet. Utrikesminister Margot Wallström Twittrade: ”Alla mina tankar går till München och de drabbade”, under kvällen.

Inrikesminister Anders Ygeman, som kommenterar saken från den svenska regeringens sida, reagerar på dådet:

– Återigen drabbas Europa och Tyskland av det urskillningslösa våldet och tankarna går naturligtvis i första hand till de drabbade och deras familjer, säger Ygeman till TT strax efter det att antalet dödsoffer i München stigit till åtta.

Ygeman konstaterar att det blivit svårt att tala om säkra platser i demokratiska länder.

– Den tyska inrikesministern sade också att det inte finns någon demokrati som kan garantera säkerheten överallt och jämt.

Förhastade slutsatser

Ygeman konstaterar också att många drar förhastade slutsatser om motiv och bakgrund.

– Det späder på oron och rädslan många känner. Men självklart kommer attacken att påverka den tyska och den bayerska samhällsdebatten.

Den svenska regeringen håller kontakt med den tyska och givetvis håller även polis och säkerhetstjänst i de båda länderna kontakt, enligt Ygeman.

– Men än så länge så är de kontakterna inte riktigt meningsfulla. Informationsutbytet blir riktigt intressant först när det finns spår säkrade och misstänkta gärningsmän att kontrollera, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.