Foto: TT

Världsledare möts på humanitärt toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts toppolitiker i Istanbul för FN:s första humanitära toppmöte. Målet är att enas om ”en agenda för mänskligheten” – för att förebygga konflikter och samordna humanitära insatser.

Över 60 miljoner människor är i dag på flykt i världen. Och samtidigt som konflikter i dag varar längre ökar antalet människor som är i behov av nödhjälp dramatiskt.

Målet för FN:s toppmöte som inleds i Istanbul i dag är att anta en deklaration med fokus på hur man ska kunna förbättra förebyggande arbete innan konflikter och katastrofer uppstår.

– De humanitära behoven har sexfaldigats på tio år, det är en explosionsartad ökning. Om alla människor som behövde nödhjälp bodde i ett land skulle det vara världens elfte största, säger biståndsminister Isabella Lövin som deltar i toppmötet tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Ingen bindande deklaration

De deltagande länderna ska försöka enas kring att klara en situation när 125 miljoner människor i världen är i behov av humanitär hjälp. Men deklarationen som ska antas kommer inte att vara bindande.

Många hoppas att mötet leder till förbättrade nödinsatser genom att regeringar, frivilligorganisationer och den privata sektorn samlas. Men tidigare stora möten har också inneburit icke infriade löften. En ny rapport visar att enbart en sjättedel av de pengar som samlades in vid den stora Londonkonferensen till stöd för de som drabbats av Syrienkrisen hittills har betalats ut.

Merkel på plats

Flera hjälporganisationer vill också rikta uppmärksamhet mot den bristande respekten för internationell humanitär rätt. I exempelvis Syrien har hjälpkonvojer hindrats från att nå belägrade orter, och sjukhus har attackerats.

Den Internationella Röda korskommitten säger i ett uttalande att mötet bör prioritera att skydda civila och att ”motverka brott mot internationell humanitär rätt i konflikter”.

Trots att tidpunkten för toppmötet ändrats så att det inte skulle krocka med G7-mötet i Japan senare i veckan, är Tysklands förbundskansler Angela Merkel den enda av G7-ländernas ledare som bekräftat sin medverkan i Istanbul i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.