USA:s tidigare president Bill Clinton deltog i dagens ceremoni i Srebrenica. Clintons administration bidrig genom Dayton-avtalet till att avsluta kriget ett par månader efter massakern i Srebrenica. Foto: TT

Världsledare på plats vid ceremoni i Srebrenica

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton var en av många dignitärer som deltog i dagens hyllningsceremoni i Srebrenica. Men massakern är ännu en kontroversiell politisk fråga, och senast i går stoppade Ryssland en resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle kalla Srebrenica för ett folkmord.

I dag hedrades de 8.000 män och pojkar som den 11 juli 1995 avrättades för att därefter slängas i massgravar i Srebrenica i Bosnien.

Och upp till 50.000 människor från hela världen uppskattas ha kommit till orten för att delta i en minnesceremoni, däribland EU:s utrikeschef Federica Mogherini, den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton och Madeleine Albrigth, som var USA:s utrikesminister mellan 1997-2001.

Även den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu, och Jordaniens drottning Noor deltog i ceremonin.

Bland deltagarna fanns även den svenska utrikesministern Margot Wallström och Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, samt ytterligare ett hundratal svenskar.

Offer begrovs

Offren för massakern i Srebrenica hylllades redan under gårdagen, då nära 10.000 personer deltog i en fredsmarsch, som följer i stegen på de män och pojkar som försökte fly från Srebrenica när bosnienserbiska styrkor intog staden.

I dag begrovs också 136 kroppar som nyligen hittats och identidierats vid ett minnescentrum nära en massgrav med över 6.000 kroppar. Hundratals offer för massakern är dock ännu oidentifierade.

Kontroversiell fråga

Massakern i Srebrenica är dock fortfarande 20 år senare en kontroversiell fråga, då många politiker förnekar omfånget av dödandet.

Senast i går satte Ryssland, som stod på Serbiens sida i kriget, stopp för en resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle kalla Srebrenica för ett folkmord. Detta trots att två internationella domstolar redan slagit fast att händelsen ska benämnas som ett folkmord.

Premiärminister jagades bort

Dagens ceremoni blev också dramatisk, då den serbiske premiärministern Alexandar Vucic efter att ha utsatts för stenkastning av den uppretade folkmassan tvingades lämna platsen.

Vucus hade inför dagen skrivit ett offentligt brev, citerat av AFP, där han sjkrivit att ”Serbien otvetydigt fördömer de vidriga brott som begåtts och de personer som begått dem och kommer att fortsätta att föra dem inför rätta”.

Bill Clinton, som vid tiden för kriget i det forna Jugoslavien, var president i USA hade tidigare under dagen hyllat Vucic för hans deltagande i ceremonin, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

FN kritiserat

14 personer står åtalade och är efterlysta av krigsförbrytardomstolen i Haag, misstänkta för att ha deltagit i massakern. Bland dessa finns den tidigare befälhavaren för de bosnienserbiska styrkorna, Ratko Mladic.

Även FN:s roll i tragedin i Srebrenica har kritiserats från ett flertal håll, främst från anhöriga till offren, efter att det framkommit att de bosniska flyktingarna före massakern sökte skydd på en nederländsk FN-bas i området, men i stället för att ges skydd överlämnades till den serbiska militären, enligt TT.

Förra året fastslog också en nederländsk domstol att FN-truppen borde ha insett att en massaker skulle kunna ske.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som är på plats för att hedra offren, skriver också i Aftonbladet att FN måste bli mer handlingskraftigt.

– För att uppnå fred och försoning kan inte de skyldiga till dessa brott få gå ostraffade.

Fakta: Folkmordet inte accepterat

Trots att två internationella domstolar slagit fast att massakern i Srebrenica var folkmord vägrar serbiska ledare att acceptera definitionen. Vissa framsteg har dock skett.

 * Boris Tadic blev 2005 den första serbiska president som deltog i minnesceremonierna vilket kan ses som en vändpunkt i relationen mellan Serbien och Bosnien-Hercegovina.

 * 2010 fördömde det serbiska parlamentet massakern och 2013 bad den dåvarande serbiska presidenten Tomislav Nikolic om ursäkt.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.