EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, Junckers kanslichef och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk Foto: TT

EU-toppar vill ha snabbt brittiskt utträde

Uppdaterad
Publicerad

Kraven växer på ett förändrat EU efter Storbritanniens utträde. Marine Le Pen och Geert Wilders jublar, medan suckande EU-ledare lovar fortsatt samarbete samtidigt som budskapet är att utträdet ska ske snabbt.

Det går inte att dölja det faktum att vi ville ha ett annat resultat, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i en första kommentar till den brittiska folkomröstningen.

– Det är ett historiskt ögonblick, men jag vill säga till alla att vi är förberedda, sade Tusk i ett kort uttalande i Bryssel.

Brittisk EU-omröstning

Vi beklagar beslutet

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hade följande att säga om Storbritanniens ja till att lämna EU:

– I en fri och demokratisk process har det brittiska folket uttryckt sin vilja att lämna EU. Vi beklagar beslutet, men respekterar det, sade Juncker.

– Det här är en situation vi aldrig tidigare varit i, men vi står enade i vårt svar. Vi kommer att stå starka och hålla fast vid EU:s grundvärderingar för att främja fred och folkens välbefinnande.

På frågan om brexit innebär början på slutet till EU var Juncker kort och kategorisk.

– Nej, sade han – och lämnade sedan salen.

EU-topparna Tusk, Juncker och EU-parlamentets talman Martin Schulz publicerade också ett gemensamt uttalande där de skrev att Storbritannien bör lämna EU ”så fort som möjligt, hur smärtsam processen än blir. Att dra ut på det skulle innebära onödigt utdragen osäkerhet”.

De tillade även att Storbritannien fortsätter att lyda under EU:s regeler till dess att landet inte längre är en medlem.

Nu väntar komplicerade förhandlingar kring den paragraf 50 som reglerar hur man lämnar EU. Till att börja med ska EU-ledarna möta brittiske premiärministern Cameron på nästa vecka för att diskutera om brexit-utfallet. Därefter får Cameron åka hem när de andra diskuterar skilsmässa och framtid.

Jean-Claude Juncker har redan markerat att förhandlingarna  med Storbritannien inte kan vänta till oktober när David Cameron har sagt att han planerar att avgå.

”Det här är dåliga nyheter för Polen”

Politiska reaktioner från hela världen har strömmat in efter att Storbritannien röstat ja till att lämna EU.

– Det här är dåliga nyheter för Europa och för Polen. Vi vill alla behålla EU, men frågan är i vilken skepnad, sade Polens utrikesminister Witold Waszczykowski till tv-kanalen TV Republika.

– Vi kommer att försöka utnyttja den här situationen till att göra Europas politiker varse om varför det hände. Och det hände för att det här konceptet, som en gång skapades, inte längre är populärt i Europa, sade utrikesministern enligt Reuters.

Även i Ungern välkomnar man en reformering av EU:

– Bryssel måste höra folkets röst. Det är den viktigaste läxan av det här beslutet, sade i sin tur Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ungersk radio.

– Varför är Ungern med i EU? Jo, Ungern är med i EU för att vi tror på ett starkt Europa. Men Europa är bara starkt om det kan ge svar på hur stora frågor, som invandringen, ska bemötas på ett sätt som stärker Europa och inte försvagar det. Och EU har inte kunnat svara på det, anser Orbán, enligt Reuters.

Obama höll låg profil

Barack Obama, som passionerat argumenterat mot brexit, höll på fredagen en lägre profil.

”Folket i Storbritannien har talat och vi respekterar deras beslut”, sade USA:s president i ett uttalande.

Han underströk att USA:s relation med Storbritannien och EU kommer att bestå trots brexit. De förblir ”oumbärliga samarbetspartner”, intygade Obama.

Le Pen: ”Seger för friheten”

Flera EU-fientliga partier runt om på kontinenten jublar samtidigt över britternas avsked.

”Hurra för britterna! Nu är det vår tur. Dags för en nederländsk folkomröstning!” skrev Geert Wilders, ledare för det antiislamska och EU-fientliga nederländska Frihetspartiet (PVV).

”Seger för friheten! Precis som jag har krävt i flera år måste nu samma folkomröstning hållas i Frankrike och andra EU-länder”, tyckte i sin tur Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Inte i Danmark

I Danmark, ofta utpekat som ett av de mest EU-skeptiska medlemsländerna, utesluter emellertid statsministern någon ny folkomröstning.

– Vi hör till EU och jag planerar inte att vi ska ha någon folkomröstning om den grundfrågan, sade Lars Løkke Rasmussen enligt Ritzau.

– Det brittiska folkomröstningsresultatet förändrar inte att Danmark hör hemma i EU. EU är Danmarks bästa möjlighet för att påverka den värld som vi på gott och ont är en del av, sade statsministern.

Finlands statsminister Juha Sipilä hoppas på förnyelse.

– Man kan se det här som en möjlighet och en frisk fläkt. I alla förändringar gömmer sig också en möjlighet, sade Sipilä på en presskonferens i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet