Några pojkar tar ett dopp i en fontän framför Eiffeltornet i Paris. Foto: AP

Så slår superhettan mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

I Spanien och Portugal varnar myndigheterna för skogsbränder och avråder människor från att dricka alkohol. Och i Storbritannien var onsdagen den hetaste dagen i juli någonsin. Värmen slår just nu mot Europa.

Varma vindar från norra Afrika gör att det inte bara är i Sverige som det är varmt just nu. Runt om i Europa har värmen varit ett hett samtalsämne hela veckan.

I den spanska staden Cordoba uppmättes 43,7 grader igår och på Twitter uppmanar den spanska polisen Guardia Civil människor att vidta åtgärder i värmen, som att bland annat dricka minst tre liter vatten per dag – redan innan man känner sig törstig.

”Ovanliga fenomen”

På tv-bilder syns människor flockas på stränderna i staden Bilbao i Baskien.

– Vi måste utnyttja värmen, vintern är lång här, säger en kvinna till spanska TVE.

Myndigheter i Spanien och Portugal  varnar för att det är hög risk för skogsbränder och människor uppmanas att undvika alkohol i värmen.

– Det här är ovanliga meteorologiska fenomen som utgör en mycket hög risk för befolkningen, säger en talesperson för den spanska nationella vädertjänsten till nyhetsbyrån AFP.

Pendeltåg heta som ”pizzaugnar”

Värmen har även svept norrut och nått länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

I Storbritannien nådde temperaturen 36,7 grader på Heathrow-flygplatsen igår, vilket gjorde onsdagen till den varmaste dagen i juli någonsin, enligt brittiska medier.

Efter att en man hittats död i en vattenreservoar och en annan man drunknat när han badat i en flod har myndigheterna utfärdat varningar om faran med att bada på obevakade platser, skriver The Independent.

Daily Mail skrev igår att en ”bollpojke” på Wimbledon och en soldat som vaktade Prins Charles kollapsade i hettan och att pendlare plågades i tåg heta som ”pizzaugnar”.

Men kallare luft är på väg och moln har redan börjat dra in över Englands sydkust.

Tyskland: ”Varmaste sommaren på 30 år”

I Tyskland har värmeböljan döpts till ”Annelie” och enligt tyska medier väntas temperaturen stiga till nära 40 grader.

– I två månader har vi sagt att den här sommaren kommer att bli den varmaste i Tyskland på 30 år, säger Andreas Friedrich, meteorolog vid den tyska vädertjänsten DWD till nyhetsbyrån Reuters.

I Frankrike påminner myndigheterna om värmeböljan 2003 som skördade fler än 70 000 människoliv. I Paris har man därför öppnat särskilda luftkonditionerade rum där människor kan svalka sig.

Lemurer svalkar sig med isglass

Men även djuren behöver kyla av sig i hettan. På Twycross zoo utanför Birmingham, Storbritannien, fryser djurskötarna in maten till pingvinerna i isblock för att de ska få lite svalka. Bilder från nyhetsbyrån Reuters visar också hur djurparkens schimpanser och lemurer suger på isglassar i värmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.