Foto: TT.

Flyktingar möttes av applåder och välkomnande skyltar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals flyktingar anlände på lördagen med tåg till München i södra Tyskland. De möttes av glada tyskar som visade upp skyltar med välkomnande budskap. Enligt tysk polis väntas upp emot 10.000 människor komma med tåg från Österrike under lördagen.

För många av de flyktingar som tagit sig till Europa är Tyskland det stora målet. På lördagseftermiddagen uppgav det österrikiska inrikesministeriet att cirka 2.200 flyktingar redan skickats vidare till Tyskland, och det statliga österrikiska tågbolaget OeBB utökade på lördagen kapaciteten med ytterligare 4.600 platser i sina tåg mot gränsen.

Möttes av välkomnande budskap

När tåget med hundratals flyktingar stannade på perrongen i München på lördagseftermiddagen innebar det slutet på en lång och farlig resa för många av dem. De utmattade men lättade resenärerna som strömmade ut genom dörrarna möttes av applåder och vänliga budskap som ”Välkommen till München”. Från stationen togs de sedan till ett närliggande center för mottagning och registrering.

#flykt

– Vi är glada över att vara framme i Tyskland, men vi är trötta, väldigt trötta. Det har varit väldigt farligt. På en månad har vi färdats genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern, sade en flykting till nyhetsbyrån AP.

Tysk polis uppskattar att upp emot 10.000 människor kommer till landet från Österrike på lördagen.

Merkel: Vi har pengar för flyktingar

Men det är bara en liten del av de omkring 800.000 asylsökande som väntas till Tyskland i år.

Enligt förbundskansler Angela Merkel klarar Europas största ekonomi bördan utan vare sig skattehöjningar eller att äventyra budgetbalansen.

– Vi kan inte bara säga: ”därför att vi har en svår uppgift nu, är den balanserade budgeten eller frågan om skuld inte längre viktig”, säger Merkel i ett videosänt uttalande.

Oväntat höga skatteintäkter gör att Berlin kan använda ytterligare motsvarande 47 miljarder kronor i extra utgifter i år, har statstjänstemän uppgett enligt Reuters.

Satsar 47 miljarder kronor

Regeringen ska släppa en kompletterande budget för att lösgöra pengar till flyktingarna och städer som har höga kostnader för deras boenden och medicinska vård.

Man väntas dessutom enas om en rad åtgärder som minskad byråkrati för byggandet av boenden, överföring av pengar till delstater och städer samt att öka farten i asylprövningen.

Dessutom väntas listan på länder varifrån asylsökande ska få nej utökas med Kosovo, Albanien och Montenegro. Där finns redan Serbien, Makedonien och Bosnien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet