Både bussar och lastbilar har kört av vägen i snökaoset. Foto: Helene Bengtsson

Fördubbling av trafikolyckor under lördagsnatten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet trafikolyckor i södra Sverige fördubblades under lördagsnatten jämfört med natten före. Det överraskande snövädrett har ledde till en lång rad bilolyckor under lördagskvällen ochg natten. – Det är lite kaotiskt, säger Maya Forstenius på polisen.

Snön har vräkt ner över södra Sverige och skapat stora trafikproblem.

– Från midnatt fram till åtta på söndagsmorgonen har vi haft 17 trafikolyckor så det har varit mycket, säger Kim Hild informatör på polisne syd.

Under lördagskvällen krockade tre personbilar på E6:an. En dryg timme tidigare körde en personbil in i vägräcket på E6:an i höjd med Landskrona.

– Totalt sett har enstaka personer behövt skickas till sjukhus, men det har, trots vädret, varit relativt få personskador.

Vid 03-tiden var det totalstopp på E6 norr om Landskrona sedan flera lastbilar fastnat på vägen. Arbetet med att röja väntas bli klart tidigt på morgonen.

– Vi kör så mycket vi kan. Men det är modd och snö överallt, säger Åsa Wagenius, informatör på Trafikverket.

Under natten varnade Trafikverket för halkan i stora delar av Sydsverige.

– Det har varit och är fortfarande en hel del olyckor på vägarna i hela länet egentligen. Det är ganska halt på vägarna, säger Maya Forstenius, pressinformatör hos polisen region Syd.

Inga allvarliga skador

Singelolyckor i Malmö, Hässleholm, Lund och Svedala – listan över bilolyckor var lång på lördagskvällen. Enligt Maya Forstenius har ingen person fått allvarliga skador.

– Vi har ryckt ut till runt tio bilolyckor under kvällen men vi har också haft ännu flera olyckor där det inte har varit behov av polis på plats, där man snurrat på vägen eller kört in i mitträcket, säger Maya Forstenius.

Senare under lördagsnatten, i Broby i nordöstra Skåne, kolliderade två personbilar och en person fördes till sjukhus. Men antalet larm blev färre under natten, enligt SOS Alarm.

– Väglaget är förskräckligt, men det har varit sparsamt med larm om olyckor. Antingen kör folk försiktigt eller håller sig hemma, säger Ola Åström, lokal produktionsledare för SOS Alarm i region Syd.

Snön kan ligga kvar

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för södra Götaland. Varningen gäller från i kväll och fram till söndag mitt på dagen, då snö och tidvis frisk vind drar in över området. Störst mängder nederbörd väntas i norra Skåne, med upp till två decimeter snö.

– Från i kväll och i natt har vi ett område med snö som rör sig in och det kan komma upp till tio centimeter, på sina håll kanske mer, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Vilka områden påverkas?

– Det kommer framför allt vara Skåne, Blekinge, Halland och Småland kan få snö. Med de låga temperaturerna så kommer snön att ligga kvar ett par dagar.

”Ta fram pulkorna”

Dessutom blir det på sina håll blåsigt, främst längst ostkusten med vindar på upp till 13 sekundmeter.

– Har man inte gjort det än så är det dags att byta däck på bilen och ta fram broddarna för det kan bli rejält halt. För barnfamiljerna är det dags att ta fram pulkorna.

”Det var länge sedan jag såg så här mycket snöfall så här tidigt på säsongen”, skriver Robert Kaneby från Lund på SVT Väders Facebooksida.

Även i Västerbottens län är en klass 1-varning utfärdad. Där blir det mellan 10 och 15 centimeter snö och tidvis frisk vind framför allt längs kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.