Polis vid Sanlitunområdet i Peking. Foto: TT

Varningen: attentatsrisk mot västerlänningar i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Svenska,danska, brittiska och amerikanska myndigheter varnar för att det finns en risk för attentat riktade mot västerlänningar i Peking. Hotet ska gälla under eller kring julhelgen. Australien och Frankrike uppmanar sina medborgare i den kinesiska huvudstaden till försiktighet.

Svenskar, danskar och andra västerlänningar i Kina uppmanas till extra försiktighet i det populära området Sanlitun i Peking. Utländska myndigheter har ”mottagit information om möjliga hot” i området, varnar Sveriges ambassad i Kina.

Danmarks utrikesdepartement uppger i sin varning att hotet ska vara centrerat kring juldagen.

Även polisen i Peking har utfärdat en varning. Deras varning är klassad som ”gul” vilket är den lägsta nivån på en fyrgradig skala.

Varningen innebär att extra säkerhetskontroller kommer att göras i shoppingområden, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua.

I just Sanlintun-distriktet fanns beväpnad polis utplacerade runt om och i gallerior under julafton. I området finns även några ambassader. Tillfarterna till dem var stängda för trafik. Enligt polisen är syftet med polisnärvaron att ”upprätthålla ordning”.

Sanlintun är särskilt populärt bland utlänningar som bor och arbetar i Peking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.