Greklands avgående finansminister Yanis Varoufakis omgavs av medier när han lämnade sitt hus i Aten den 6 juli. Foto: TT

Varoufakis förläggare: ”Coolaste finansministern någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

”Kanske den coolaste, mest karismatiska och intelligenta finansministern någonsin”. Timmar efter att Yanis Varoufakis avgick som finansminister la hans bokförläggare in högsta växeln för att sätta igång försäljningen.

”Den globala minotauren”. Det är namnet på Greklands förra finansminister Yanis Varoufakis bok. Den första upplagan publicerades redan 2011. Med referenser till grekisk mytologi analyserar han där orsakerna till finanskrisen 2008.

När Varoufakis under gårdagen avgick som finansminister tycks hans Londonbaserade förläggare ha sett ett gyllene tillfälle att marknadsföra boken. En av Wall Street Journals journalister rapporterar om ett mejl hon fick av förlagets kommunikatör Jonathan Maunder, endast tre timmar efter avgången.

Ekonomiska krisen i Grekland

#MinisterOfAwesome

”Kanske den coolaste, mest karismatiska och intelligenta finansministern någonsin”, skrev han i mejlet. Han ska även ha föreslagit en hashtag för sociala medier: #MinisterOfAwesome (ungefär ”fantastiska ministern”).

I mejlet skriver Jonathan Maunder att Varoufakis i boken förutspår krisen i eurozonen och föreslår lösningar för hur Europa ska ta sig igenom situationen.

På sociala medier reagerade många greker på nyheten. ”Är det här ett skämt?” undrade någon. Varoufakis har vid flera tillfällen kritiserats för sin hårdföra och, enligt vissa, på gränsen till arroganta attityd. Han har bland annat anklagat den så kallade trojkan för att ägna sig åt terrorism.

När Wall Street Journal kontaktade förlaget svarade kommunikatören att språkbruket var helt i sin ordning.

– Det finns ingenting där som jag skäms över. Det finns helt enkelt ett enormt intresse för honom, sa han till tidningen.

Förnekar inblandning

En av Varoufakis talespersoner, Dimitris Yannopoulus, kommenterade händelsen.

– Jag kan försäkra er om att Varoufakis inte har någonting med denna ”kommunikation” att göra. Han skulle verkligen inte ha överseende med stilen eller språket som förmodligen speglar publicistens känslomässiga överreaktion, sa han till Wall Street Journal.

Dagen efter tidningens artikel passade dock den förre finansminstern på att göra lite reklam för sig själv. ”Ursprungligen skriven år 2011”, skrev han på Twitter och länkade till ett utdrag från boken publicerade hos Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet