Foto: Jon Sullivan

Värsta El Niño på 15 år väntas

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående El Niño kan komma att bli en av de starkaste sedan mätningarna började.

Åtminstone lika stark som den senaste större El Niño som drabbade världen 1997-98, varnar World Meteorological Organization (WMO).

El Niño är ett oregelbundet återkommande klimatfenomen i Stilla havet som påverkar väderförhållandena över stora delar av vår planet, främst runt ekvatorn med dramatiska konsekvenser för jordbruket som följd.

Svår att förutsäga

Årets El Niño har resulterat i osedvanligt många tropiska stormar i Stilla havet och har redan minskat de livsviktiga monsunregnen i Sydostasien med 12 procent.

Toppen nås normalt i november, men eftersom så mycket har förändrats sedan 1997-98, har forskarna svårt att förutsäga hur allvarliga konsekvenserna kommer att bli, uppger WMO.

”En annan värld”

– Det är en helt annan värld nu. Sedan dess har vi förlorat en miljon kvadratkilometer snötäcke. Haven har värmts upp och istäcket i Arktis har minskat dramatiskt.

– Om och i så fall hur detta kommer att påverka den här El Niño vet vi inte. Helt enkelt eftersom vi inte har någon erfarenhet av det och det gör oss nervösa, säger David Carlson, chef för World Climate Research Programme.

Ekonomiska effekter

El Niño är ett meteorologisk-oceanografiskt fenomen som utgör den ena fasen i en oregelbundet återkommande förändring av ytvattentemperatur och väderförhållanden i tropiska Stilla havet.

Namnet, spanska för gossebarnet (Jesusbarnet), kommer från kustbefolkningen i Peru, som vid jultid under El Niño-år drabbas av en katastrofalt minskad fisktillgång i Stilla havet.

El Niño, som uppträder med intervall på två till sju år, var mycket kraftig 1982-83 och 1997-98.

I många områden runt ekvatorn blir de ekonomiska effekterna ofta stora, med kollaps för fisket och översvämningar i västra Sydamerika, skördebortfall samt svår torka med skogsbränder i Australien och Indonesien.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.