Tom grönsaksmarknad i rebellkontrollerade delar av Aleppo. Foto: TT

Varupriser skjuter i höjden i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska staden Aleppo lider av stor brist på mat och bensin, rapporterar AFP. Priset på varor har, som minst, blivit dubbelt eller tre gånger så dyrt som det var innan kriget blev så stort som det är nu.

Aleppo är en belägrad stad och ingen kan importera grönsaker eller frukt till den rebellkontrollerade delen av staden, på grund av att regeringen har stängt av vägen dit.

Abu Mohamed, en torghandlare, säljer bara aubergine och zucchini eftersom Castello-vägen till Aleppo är stängd.

– Om det inte odlats aubergine och zucchini i utkanten av Aleppo skulle vi inte hitta några grönsaker alls, säger han.

Ökade matpriser

Samtidigt som det råder brist på mat ökar matpriserna kraftigt. I dag kostar ett kilo tomater 500 syriska lira. Det ursprungliga priset ligger på mellan 25-50 lira.

Det pågående kriget mellan olika parter har lett till en enorm förstörelse av staden, och det är de som bor kvar i Aleppo som betalar ett högt pris för det.

När som helst kan de hamna under spillrorna av raserade byggnader orsakade av regimens bomber, ryska flygattacker eller rebellers granater. Trots detta försöker Aleppoborna att anpassa sig till de stora förändringarna som sker varje dag.

Regeringen stängde av Castello-vägen till Aleppo i hopp om att göra det svårare för rebellgrupper att ta sig till eller från deras del av staden. Detta var den enda införselvägen av livsmedel till området. Efter det ska rebellgrupper ha attackerat regimstyrda delar av Aleppo.

Hundratusentals har dött

Ammar Wattar, en Aleppobo i ett regimstyrt område, har slutat byta fönsterglaset eftersom han inte har råd med det. Glaspriset, till exempel, har ökat 800 procent under kriget. Alla varor har, utan undantag, blivit dyrare. De kostar minst dubbelt, eller tre gånger så mycket, som ursprungspriset.

Fler än 300.000 människor har hittills dödats sedan kriget i Syrien bröt ut för mer än fem år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.