Officiellt har Ryssland, ända sedan kriget i Syrien startade för fyra och ett halvt år sedan, stöttat Assad och hävdat att hans avsättande inte kan vara en del av någon fredsöverenskommelse. Assad själv har sagt att Ryssland aldrig kommer att överge honom. Men nu säger alltså Ahtisaari att Ryssland öppnade för en tre-punkts-plan där Assad skulle kliva åt sidan ”på ett elegant sätt”.

”Väst missade chansen att avsätta Bashar al-Assad”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland föreslog för mer än tre år sedan att Syriens president Bashar al-Assad kunde avsättas från makten som en del i en fredsöverenskommelse. Det hävdar Martti Ahtisaari, som då höll i förhandlingar mellan länderna i FN:s säkerhetsråd.

Martti Ahtisaari, före detta president i Finland och belönad med Nobels fredspris, höll i februari 2012 i förhandlingar mellan de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd: Ryssland, USA, Storbritannien, Frankrike och Kina.

Nu hävdar Ahtisaari, i en intervju med tidningen the Guardian, att Ryssland lade fram en plan för hur Syriens diktator Bashar al-Assad kunde avsättas – men planen nobbades av väst.

Syrienkriget

– Vi hade en möjlighet 2012 men vi missade den, säger Ahtisaari.

Ryssland stöttar Assad

Officiellt har Ryssland, ända sedan kriget i Syrien startade för fyra och ett halvt år sedan, stöttat Assad och hävdat att hans avsättande inte kan vara en del av någon fredsöverenskommelse. Assad själv har sagt att Ryssland aldrig kommer att överge honom.

Men nu säger alltså Ahtisaari att Ryssland öppnade för en tre-punkts-plan där Assad skulle kliva åt sidan ”på ett elegant sätt”.

Enligt Ahtisaari kom förslaget direkt från regimen i Ryssland, via ambassadör Vitalij Tjurkin. Ahtisaari förde erbjudandet vidare till de övriga medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, men ingenting hände.

– Jag tror att alla var så övertygade om att Assad skulle kastas ut inom ett par veckor att man inte behövde göra någonting, säger Ahtisaari.

Avfärdas av diplomater

Vitalij Tjurkin vill inte kommentera vad han kallar ”ett privat samtal” med Ahtisaari. Andra diplomater, som Storbritanniens Sir John Jenkin, avfärdar Ahtisaaris version av vad som hänt.

– Den svagaste punkten i det som Ahtisaari påstår är att Tjurkin talade med ledningen i Moskva. Hade han sagt till mig vad Tjurkin sade, hade jag svarat att jag ville höra det från Putin också innan jag kunde ta det seriöst. Och även då hade jag velat vara säker på att det inte var ett trick från Putin för att dra oss in i en process som i slutändan behöll Assads regim under en annan ledare, men med samma resultat, säger han.

”En katastrof vi skapat själva”

2012, då Ahtisaari hävdar att förslaget kom, hade uppskattningsvis 7.500 människor dödats i kriget i Syrien. I början av 2015 uppskattade FN att dödssiffran hade passerat 220.000 – en siffra som fortsätter att stiga. Över elva miljoner människor har tvingats fly från sina hem.

Flera förhandlingar och fredsplaner har sedan dess lagts fram men rasat ihop. Assads öde har varit den fråga som blockerat alla chanser att nå fram till en fredslösning, skriver the Guardian.

– Vi skulle ha förhindrat det här eftersom det är en katastrof vi har skapat själva, den här vågen av flyktingar som kommer till våra länder i Europa. Jag ser inget annat val än att ta väl hand om de här stackars människorna. Vi betalar räkningen som vi har gett oss själva, säger Ahtisaari.

Kriget i Syrien

Officiellt har Ryssland stöttat Syriens president Bashar al-Assad genom det över fyra år långa kriget.

Sedan konflikten startade har omkring 250.000 människor dött och miljontals tvingats på flykt.

Frågan om Bashar al-Assads personliga öde har varit det största hindret för att formulera ett fredsavtal för att få stopp på konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet