Vatten har läckt in i ”domedagsbanken”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade ”domedagsbanken” på Svalbard, som lagrar fröer från 4.000 olika växter som en slags säkerhetskopia, har tagit in smältvatten, rapporterar The Guardian. Nu övervakas banken, som utgör en slags säkerhetskopia på världens fröer och grödor, dygnet runt.

När lagret infördes 2008 låg permafrosten tjock och ansågs utgöra ett komplett och ”felsäkert” skydd mot eventuella katastrofer som orsakats antingen på naturlig väg eller av oss människor.

Domedagsbanken ligger över 100 meter in i Svalbards inre, där temperaturen gör att fröerna ska kunna klara sig i flera tusen år.

LÄS MER: Detta är ”Domedagsbanken” på Svalbard

Men den varma vintern och världens hittills varmaste uppmätta år 2016 har lett till smältande isar och regn, vilket gjort att vatten tagit sig in i tunnelmynningen och sedan frusit till is.

– Det var som en glaciär när du gick in, säger Hege Njaa Aschim, kommunikationschef på norska Statsbygg till The Guardian.

– Det ingick inte i våra planer att permafrosten inte skulle finnas där och att den skulle behöva klara så extremt väder.

”Domedagsbanken” på Svalbard. Foto: TT

”Vi gör det här för världen”

Vattnen nådde inte själva valvet och isen har nu hackats bort. Men den norska staten, som äger banken, säger att man vidtar säkerhetsåtgärder, som att sätta in nya pumpar i valvet.

LÄS MER: Världens fröer till Svalbard

Samtidigt säger Cary Fowler, en amerikansk forskare och en av skaparna bakom ”Domedagsbanken”, att läckaget inte är så oroande som man kanske kan tro. Enligt Fowler brukar tunneln, som är över 100 meter lång och leder in till valvet där fröerna förvaras, ta in lite vatten varje år.

Men vattnet brukar inte ta sig särskilt långt, säger han, eftersom tunneln går snett uppåt innan den når dörrarna till valven – och dessförinnan finns två pumpstationer som ska ta hand om eventuella läckor.

– Tunneln var aldrig tänkt att vara helt vattentät längst fram, eftersom vi inte trodde att den skulle behöva det, säger Fowler till vetenskapssajten Popular Science.

Ska undersökas

Men forskaren menar samtidigt att uppgifterna om smältvattnet ändå bör undersökas.

– Det finns inte så många frö-valv i mitten av Svalbards berg så det här är väldigt viktigt. De behöver nu ta resa på vart vattnet kommit in. I slutändan måste vi inse att på ett sätt är allting relativt med det här projektet – hela planeten värms upp och det inkluderar även Svalbard.

Valvet kommer nu, enligt The Guardian, att övervakas 24 timmar om dygnet.  Man ska också ta reda på om den extrema värmen är en engångsföreteelse eller om det kan komma att upprepas.

– Vi måste hitta lösningar. Det är ett stort ansvar vi har. Vi gör det här för världen, säger Hege Njaa Aschim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.