Foto: TT

Växande motsättningar mellan kurder och kristna i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Området Qamishli i nordöstra Syrien har hittills undgått de värsta striderna i det krigshärjade landet. Men nu syns allt fler tecken på att motsättningarna mellan kurder och kristna ökar i en oroväckande takt.

Situationen i Qamishli i nordöstra Syrien har blivit allt mer spänd de senaste dagarna.

Väpnad konflikt utbröt i måndags mellan kurdiska polisstyrkor och kristna regim-trogna styrkor. En assyrisk kristen och två kurdiska milismän uppges ha dödats.

Det är svårt att få någon oberoende bekräftelse på vad som hände och vem som attackerade vem. Den kristna Sootoro-milisen hade börjat upprätta posteringar i det kristna al-Wusta för att öka säkerheten i stadsdelen. De kurdiska Asayish-styrkorna uppges ha motsatt sig det och skottlossning utbröt.

Tidigare bombdåd

Spänningen har stigit i Qamishli efter sammanstötningen mellan de två grupperna, som tidigare haft något slags samförstånd. Den kristna assyriska befolkningen har känt sig alltmer utsatt sedan självmordsbombare dödade 16 människor den 30 december förra året.

Det sägs vara anledningen till att den kristna milisen upprättade vägposteringar. De ville förhindra nya våldsdåd i området

IS tog på sig bombattackerna mot de tre kristna restaurangerna i december. Men inom den kristna gruppen fanns misstankar om att kurdiska styrkor kunde ligga bakom dådet.

Enligt assyriska grupper vill kurderna skrämma de kristna att lämna området som till stor del kontrolleras av kurderna.

Syriska kurdistan

Qamishli är huvudort i det som i januari 2014 utropades som den kurdiska autonoma administrationen Rojava. Den kurdiska styret är inte officiellt erkänd av regeringen i Damaskus, men kurderna i området har i flera år kunnat sköta sina egna förehavanden utan inblandning. Detta på grund av att de bekämpat Assads fiender islamisterna.

Förnekar utrensning

Kurderna har sedan länge också samarbetat med kristna och araber i området. Den kurdiska ledningen tillbakavisar alla påståenden om att man försöker fördriva andra folkgrupper för att få en enhetlig kurdiska statsbildning.

Den kurdiska autonoma administrationen sträcker sig längs den norra delen av Syrien från Efrin i väster via Kobane till Qamishli i öster. De har inte kontroll över hela området men hoppas kunna få det.

Motsättningarna ökar

Området har i stort sett hållit sig utanför de värsta striderna under det syriska inbördeskriget. Kurder, assyriska kristna och arabiska klaner har balanserat på en svärdsegg. De har hållit sig väl med Assad och samtidigt lyckats tränga tillbaka IS. Men motsättningarna ökar mellan och inom de olika grupperna och allt fler människor flyr nu också härifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.