Foto: TT

Växande oro för folkmord i Burundi

Uppdaterad
Publicerad

Farhågorna växer i omvärlden för att våldet i Burundi kan urarta i folkmord som i grannlandet Rwanda. FN varnar för att krisen kan eskalera utom kontroll.

Minst 240 människor har dödats och över 200.000 människor har flytt sedan oroligheterna bröt ut i våras. Den utlösande faktorn var president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod. Han vann ett ifrågasatt val i juni.

I helgen inledde regeringen en kampanj för att ”avväpna kriminella”, något som omvärlden ser som en förtäckt offensiv mot oppositionella.

Oroligheter i Burundi

Sanktioner

Frankrike har lagt ett förslag om att hota Burundis ledare med sanktioner om de underblåser våld eller förhalar försök att lösa krisen i landet på fredlig väg. Frankrikes biträdande FN-ambassadör Alexis Lamek sade efter ett extra möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen att våldet närmar sig en kritisk punkt där hela landet hotar att explodera, rapporterar AFP.

Burundis utrikesminister Alain Aime Nyamitwe avråder från sanktioner, eftersom sådana skulle vara ”kontraproduktiva”, och vidhåller att regeringen håller dialog med oppositionen.

– Burundi står inte i brand, säger han i en videokonferens, enligt AFP.

Samtidigt som våldet trappas upp finns det farhågor för att det ska bli allt mer etniskt färgat. Senatens talman Reverien Ndikuriya hotade nyligen att ”pulverisera” regimmotståndare som inte lade ner sina vapen.

Hetsande

Hetsande uttalanden från regeringsmedlemmar antyder att krisen, där människor blir måltavlor på grund av förmodade politisk hemvist, lätt kan få etniska dimensioner, sade FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein efter extramötet i säkerhetsrådet, skriver Reuters.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft manade säkerhetsrådet till enighet runt tuffa åtgärder för att förhindra upptrappning av konflikten.

– Vi minns vad som hände i regionen, i grannlandet Rwanda för 21 år sedan. Vi får inte låta historien upprepas, sade han till AFP.

Det är dock oklart om FN-rådet kan enas om sanktionshot. Ryssland har antytt att det inte skulle bidra till en politisk lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet