Tunnelbaneteknikern Valdecy Oliveira menar att OS är fel prioritering i en stad som lider brist på utbildning, sjukvård och kollektivtrafik. Foto: Sara Murillo Cortes

Växande protester mot dyrt OS i fattigt Rio

Uppdaterad
Publicerad

OS invigs i Rio de Janeiro nu på fredag. Men Brasilien är drabbat av recession och i Rio börjar allt fler ifrågasätta hur staden använt OS-pengarna.

Delstaten Rio de Janeiro är bankrutt. Den recession som drabbat Brasilien har slagit särskilt hårt mot landets näst största stad. Drastiska nedskärningar och uteblivna löner har lätt till en våg av strejker: lärare, sjuksköterskor och läkare. Nu har det blivit tunnelbanearbetarnas tur. 

Rios tunnelbanearbetarfack har med några få dagar kvar till OS-invigningen varslat om strejk som en stridsåtgärd mot låga löner och osäkra arbetsvillkor. Tunnelbanan i Rio har landets högsta biljettpriser och lägsta löner. 

Rio 2016

– Blir det inget avtal så strejkar vi, säger Valdecy Oliveira som är tunnelbanetekniker. 

Lönen räcker inte till

Oliveira visar upp de banderoller som klär väggarna i den lilla fackföreningslokalen i centrala Rio. Med stora röda bokstäver står det skrivet: “Tunnelbanearbetare utan avtal – olympisk familj utan tunnelbana”.

– Vi har fall där biljettförsäljare svimmat på jobbet. De hinner inte äta eftersom det inte finns någon som kan täcka för dem, säger Oliveira. 

Och lönen räcker inte långt i en stad som är känd för sina höga levnadskostnader. Tunnelbanearbetarnas ingångslön ligger på motsvarande 2 500 kronor och som tekniker tjänar Oliveira omkring 4 500 kronor i månaden. Han tar extra jobb vid sidan om för att kunna försörja familjen.

– Man måste vara en superhjälte, säger han. 

Kritiken mot OS växer

Precis som många andra i Rio är Oliveira kritisk till hur staden valt att använda OS-miljarderna och ifrågasätter om satsningen varit rätt prioritering.

– Vår delstat lider brist på så många saker: sjukvård, utbildning och kollektivtrafik. Och all den glans och glamour som kommer med OS är inte vad brasilianarna och Rio-borna behöver. 

Geografen Christopher Gaffney har under många år forskat kring stora idrottsevenemang med särskilt fokus på Rio som stått värd för de panamerikanska spelen, fotbolls VM och nu OS. Han menar att idrottsevenemangen har fördjupat klyftorna i Rio. 

– De investeringar som gjorts av staden för att kunna arrangera evenemangen har fördelats på ett ojämlikt sätt. 

Stora idrottsevenemang kantas av korruption

Dessutom hävdar Gaffney att stora summor pengar försvinner genom den korruption som kantar idrottsevenemangen – från Fifa och IOK ner till byggprojekten på marken.

– Korruptionen i Brasilien är välkänd, framförallt inom byggsektorn. När du tar hit ett jätteevenemang tvingas du bygga stort och snabbt på sju år så det finns inte tid för transparens, säger Gaffney. 

Slutnotan för Rios nya tunnelbanelinje ser ut att landa på 30 miljarder kronor. En fjärdedel av OS-budgeten och betydligt mer än beräknat. Den binder ihop två av stadens rikaste områden och kritikerna menar att pengarna hade kunnat göra bättre nytta på annat håll, till exempel i fattiga och tätbefolkade delar av norra Rio som helt saknar modern kollektivtrafik. 

Politiker positiva till OS

Men de politiker som samlats i stadsdelen Ipanema för att delta vid invigningen av den nya tunnelbanelinjen ger en helt annan bild. Parlamentarikern Julio Lopes som är en av initiativtagarna till projektet avfärdar kritiken.

– Det kommer alltid finnas kritik. Men vi ser väldigt goda resultat för befolkningen i Rio och för alla som besöker oss, säger Lopes.

Lopes menar att OS med sina stora byggprojekt kommer att vara till stor nytta för staden.

– Rio kommer att gå till historien som den stad som tjänat allra mest på OS, säger han.

Vinnare och förlorare

Christopher Gaffney anser att frågan om huruvida OS varit till skada eller nytta beror på vems perspektiv man utgår från. 

– Som turist kommer du kanske säga: “Herregud så många drinkar jag drack på stranden. Det var ett fantastiskt evenemang och jag såg när Usain Bolt slog ännu ett rekord”. Men för folk här som blivit av med sina hem, som har en regering som är pank, som inte har tillgång till bra skolor, som missade tre månaders undervisning eftersom professorerna strejkade eftersom regeringen inte kunde betala deras löner, de kommer att ha helt andra minnen från OS, säger Gaffney.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet