De flesta tävlande är från Tyskland. Foto: TT

Vem har världens vackraste skägg?

Uppdaterad
Publicerad

Världens vackraste skägg utsågs i helgen i alpbyn Leogang, i närheten av Salzburg, Österrike.

350 hoppfulla från 20 länder, inklusive Tyskland, Australien, Förenade Arabemiraten, Canada och Nya Zeeland deltog. Vinnaren i klassen ”vanligt naturligt skägg”, blev Madison Rawley från USA.

Skäggen tar lång tid att skapa, både att få till längden och för dagen.

– Det tog två, tre timmar att få till den här formen. Men det är naturligtvis inget man gör till vardags, berättar Armin Knapp, tysk från Moensheim.

Flera klasser och fri stil

Tävlingen är uppdelad i 18 olika klasser – vackraste naturliga mustaschen, snyggaste bockskägget, free style med polisonger, läckraste mustaschen á Dali. Det kan vara naturligt skägg eller hår som har formats med olika hjälpmedel. Det ser ut som att endast fantasin sätter gränser.

Det är håret som räknas

Man dömer endast på skäggets utseende, inte hur personen bakom håret ser ut eller beter sig.

Tävlingarnas historia är enligt arrangören inte glasklar. Italienarna menar att man hade det första VM på 70-talet medan tyskarna räknar starten med en tävling i Höfen/Enz 1990. För Leogangs del är det inte första gången man har skäggtävlingar. 2005 var det skäggolympiad och 2010 EM berättar arrangören stolt på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.