En av dem som välkomnar valet av fredspristagare är utrikesminister Margot Wallström (S).
– Det är mycket glädjande. Han har visat stort ledarskap. Det är ett unikt fredsavtal, världens första jämställda avtal, säger hon.
”Välförtjänt”
Wallström var själv på plats i Colombia när avtalet mellan Farc och Colombias regering undertecknades.
Att fredspriset gick till Colombias president var verkligen välförtjänt, enligt Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet.
– Det är ännu viktigare nu när osäkerheten i Colombia är så stor, säger han.
Svår och blodig konflikt
Karlsson beskriver konflikten med Farcgerillan som den värsta i Latinamerika. Han säger att priset kan ge fredsprocessen en skjuts i ljuset av att colombianerna röstade nej till avtalet i förra helgens folkomröstning.
– En överraskning på flera sätt. Dels gick ju folkomröstningen inte bra, dels ger man bara till en sida i den här konflikten, konstaterar fredsforskaren Peter Wallenstee.
”Rimliga argument”
– Men argumenten är ju helt rimliga: att man vill fortsätta att uppmuntra till ett fredligt slut på själva konflikten och man ser att president Santos för diskussionerna vidare och det är ju positivt. Man ger både för att de har uppnått någonting i själva fredsavtalet, men också för att man fortsätter att skapa en varaktig fred. Man uppmuntrar förhandlingsviljan, säger Wallensteen på telefon från USA.
Är det ett bra fredspris?
– Det uppfyller ju kriterierna, det gör det. Den balansgång man hela tiden går är om det ska vara för något som är uppnått eller något som ska komma till så småningom. Och här är det liksom en blandning. Man hoppas fortfarande på mera.
”Märkligt beslut”
– Det är ett väldigt märkligt beslut, säger sociologen och mångåriga Colombiakännaren Anders Rudqvist.
– För mig är det ganska absurt att inte både regeringen och Santos å ena sidan, och Farc å andra sidan, har fått dela på det här priset. För det är trots allt två parter som suttit med vid förhandlingsbordet.
Det är inte rimligt att utelämna Farcgerillan på grund av att den tidigare varit terrorstämplad, menar Rudqvist, då även regeringen och dess allierade paramilitära grupper under konflikten gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.
Beröm från FN
Inom FN får Santos gratulationer från flera håll. UNHCR:s chef Filippo Grandi, som nyligen återvände från Colombia, säger att ”det krävs politiskt mod” för att ge Santos fredspriset. Grandi säger att han sett prov på att Santos regering är ”otroligt hängiven” för att få till ett fredsavtal tillsammans med Farc.
Rubert Colville från FN:s råd för mänskliga rättigheter säger att utmärkelsen visar på vikten av fredsprocessen i Colombia och hoppar att det ger processen en skjuts i rätt riktning.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar Santos ”en man med en vision för sitt land” och gratulerar honom.