”Vi behöver ändra männens sätt att tänka”

Publicerad

Uppmana istället för att anklaga och ta ditt ansvar. Det är indiska människorättsaktivsten Mallika Dutts recept för att komma åt orättvisor.

– Idén är visa att våldet mot kvinnor inte är en privat angelägenhet, utan att vi måste lägga oss i och sätta stopp för det – men också att involvera männen i frågan, säger människorättsaktivisten Mallika Dutt till SVT.

I en kampanj som uppmanar människor att gå emellan och visa civilkurage om att kvinnomisshandel förekommer, använder hon sig av ny och traditionell indisk media, såväl som musikvideor, för att nå ut med sitt budskap.

Våldtäkter i Indien

– Jagtror att vi har kommit till en punkt där könsrolerna går igenom en storförvandling. På grund av historiken av våld mot kvinnor har det dykt upp nya försökatt såväl ”skydda” kvinnor som att begränsa dem, säger Mallika och fortsätter:

– Jag tror att försöken att talaom för kvinnor vad de ska ha på sig och hur de ska bete sig egetnligen handlarom uppriktiga försök att skydda kvinnorna, utan att förstå vad det handlar om. Dethandlar om att vi behöver ändra männens sätt att tänka, inte begränsakvinnorna.

Se hela intervjun högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet