En av de överlevande blir omhändertagen efter olyckan. Alla som överlevde var män. Foto: TT

”Vi klamrade fast oss vid lik för att inte sjunka”

Uppdaterad
Publicerad

Människosmugglarna ombord på den flyktingbåt som sjönk i Medelhavet i helgen styrde det med flit in i ett lastfartyg, berättar överlevare vars vittnesmål nu har samlats in av UNHCR och italienska myndigheter.

Enligt överlevarna utbröt panik ombord på flyktingbåten efter att det krockat med flit med det portugisiska lastfartyget King Jacob. De som var inlåsta i skeppets förrådsutrymme längst ned, troligen kvinnor och barn, hade hört krocken och försökt ta sig upp, utan att lyckas.

Skrek för att dra till sig uppmärksamhet

Efter krocken sjönk migranternas båt, en del av dem som hamnade i vattnet plockades upp av King Jacob, men endast 26 flyktingar och två män som nu misstänks ha arrangerat resan överlevde.

Flyktingkrisen i Europa

– Vi klamrade fast oss vid lik för att inte sjunka, sa en av flyktingarna, enligt italienska tidningen La Repubblica.

Två av de överlevande ska ha påträffats bland döda kroppar av räddningsbåtarna. De skrek i vattnet för att dra till sig uppmärksamhet.

Ett par hundra var inlåsta

Enligt vittnesmål ska det ha funnits flera barn i 10- 12 års ålder ombord på båten när den lämnade Tripoli klockan 8 på lördag morgon, men inga barn överlevde och inga kroppar efter barn har heller bärgats.

Den italienske åklagaren Giovanni Salvi som har hand om fallet berättade att skeppet var 23 meter långt och hade tre våningar. Ett par hundra ska ha varit inlåsta på de två understa våningarna och ett par hundra fanns längst upp.

En man som fanns ombord uppskattade antalet flyktingar på båten till 950. I går sa UNHCR att man tror att 800 människor har dött, baserat på vittnesmål från överlevande och besättningen på King Jacob. Salvi betonar dock att antalet döda inte är fastställt.

Rasism bland smugglarna

Det har tidigare förekommit uppgifter om rasism bland människosmugglarna. Flyktingar från länder söder om Sahara får de sämsta platserna i lastutrymmet, medan migranter från Nordafrika och mellanöstern får platser längst upp.

Samtliga 28 överlevande från helgens olycka är män. Även de 24 döda som har hittats var män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet