Video visar hur civila dödas

Sajten Wikileaks har offentliggjort en hemligstämplad amerikansk militärvideo som visar hur en Apache-helikopter besköt och dödade minst tolv människor i Irak 2007.

Två av dem var anställda på nyhetsbyrån Reuters.

Wikileaks uppger att man fått videon, som offentliggjordes på måndagen, från ett antal militära läckor.

Bilderna från juli 2007 visar ett antal män på ett torg i Bagdad, bland dem den 22-årige Reutersfotografen Namir Noor-Eldeen och hans assistent 40-årige Saeed Chmagh, som dödades i attacken.

En försvarskälla, som kräver att få vara anonym, bekräftar att videon är autentisk.

Misstänkta upprorsmän
Major Shawn Turner, talesman för US Central Command, som har ansvaret för USA:s militäroperationer i Mellanöstern och Persiska viken, sade att en utredning inletts kort efter händelsen.

Den kom fram till att de amerikanska soldaterna inte varit medvetna om närvaron av nyhetsfolk och att de trodde att de hade att göra med beväpnade upprorsmän.

-Vi beklagar förlusten av oskyldiga liv, men den här händelsen utreddes snabbt och det förekom inga försök att mörklägga den, sade Turner.

Videon från Apache-helikoptern innehåller också en ljudupptagning av samtal mellan piloterna. Helikoptern cirklar över en grupp människor i avsikt att öppna eld mot dem. Efteråt glädjer sig soldaterna över resultatet.

Pilot vill skjuta igen
-Se på de döda djävlarna, säger en av dem. En annan svarar: Fint.

En av piloterna vill att en sårad man ska ta upp ett vapen så att han får en ursäkt att skjuta igen.

Strax efter kommer en bil för att ta hand om de döda och skadade.
Även den beskjuts från helikoptern.

Två barn i bilen skadades. De evakuerades senare av amerikansk militär.

En amerikansk försvarstjänsteman ifrågasatte inte autenticiteten men sade att den inte tillför någon ny information, den ger bara bilder av den.

-Vi vet att två barn skadades, sade tjänstemannen.

Rapport/TT

Fakta: Wikileaks

Sajten Wikileaks startades i december 2006. Där publiceras hemlighetsstämplade dokument och mediafiler från regeringar, företag och organisationer. Källorna, så kallade "Whistleblowers", är anonyma.

Exakt vilka som startade Wikileaks är oklart, men talesman för sajten är den australiensiske journalisten och internetaktivisten Julian Assange. Han räknas även som en av grundarna.

Över en miljon dokument finns publicerade på Wikileaks. Bland dem finns avslöjanden om Guantanamofängelset, Scientologerna, giftdumpning i Afrika, och attentaten mot World Trade Center i New York den 11 september 2001.

Syftet med sajten är enligt egen utsago "att kämpa för gobal rättvisa och yttrandefrihet".

Förra året fick Wikileak Amenesty Internationals Media Award för avslöjanden om mord och försvinnanden i Kenya.

Publicerad: