I vissa utrymmen vistas tio gånger fler än vad cellerna är avsedda för. Foto: TT

Vidriga förhållanden i fängelse i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Quezon City-fängelset nordost om Filippinernas huvudstad Manila är beryktat för att vara kraftigt överbefolkat. – Många blir tokiga. De kan inte tänka klart. Det är så fullt, minsta rörelse och man slår emot någon eller något, säger den intern som vistats längst i fängelset till nyhetsbyrån AFP. Nu visar bilder de fruktansvärda förhållanden som fångarna lever under.

Quezon City-fängelset härbärgerar 3.800 interner. Fem gånger fler än vad det är planerat för. I vissa celler vistas tio gånger fler än vad rummen är planerade för.

Förbrytare överlämnar sig självmant

En anledning till att fängelserna ser ut som de gör är landets aggressiva krig mot droger som satts igång av landets hårdföre president, Rodrigo ”Straffaren” Duterte.

Han har lovat att döda knarklangare, kriminella och även missbrukare. Över 420 misstänkta har redan avrättats summariskt på gatorna, enligt den Manila-baserade tidningen Inquirer. Det har inneburit att tusentals knarkförbrytare har överlämnat sig till polisen för att inte bli dödade.

Kaos i rättssystemet

Det har förvärrat läget för landets rättssystem där det redan rådde kaos. Interner som fastnat i rättegångar som tar år ligger hoppackade sida vid sida på cementgolv och trappor. Andra tvingas sova sittande eller stående.

Det här är förhållande som enligt den brittiska dagstidningen Independent, även återspeglas i  olika fängelser och häkten runt om i landet.

Att rättsystemet kollapsat beror på den stora bristen på åklagare och domare vilket fått till följd att de fängslades rättegångar kan ta år och till och med årtionden.

– Så har det varit länge och det verkar som om regeringen inte riktigt har vidtagit de åtgärder som krävs för att minska överbeläggningarna och göra förhållandena på fängelserna humana, säger dr Simbulan.

Vidriga sanitära förhållanden

Även de hygieniska förhållandena är dåliga. I Quezon City-fängelset används en (1) toalett av 130 personer.

Enligt en rapport från april 2015 som togs fram av FN:s Kommissionen för mänskliga rättigheter var de sanitära faciliteterna i filippinska fängelser antingen icke-existerande eller dåligt underhållna så att de skapade en vidrig stank.

De usla sanitära förhållandena leder till att sjukdomar som tuberkulos, hudinfektioner, diarréer och sårinfektioner som kan leda till blodförgiftning, grasserar.

Spänningar mellan internerna bryter ut ibland och leder till att de utsätts för våld och tortyr.

Undertecknat konventionen mot tortyr

Filippinerna är ett av de länder som skrivit på FN:s konvention mot tortyr som förbjuder grym och inhuman behandling av fångar.

– Tyvärr är det inte fallet i många häkten och fängelser i Filippinerna, säger Dr Simbulan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.