Ungerns premiärminister Viktot Orban (till höger) och Europaparlamentets talman Martin Schultz. Foto: TT

Viktor Orbán: Vi är fulla av fruktan

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppmanar flyktingarna att inte lämna Turkiet. Han anser att Europas grundläggande inställning bör vara att säga åt människorna att inte komma.

Orbán sa att Ungern den 15 september kommer att ha ett antal lagar och restriktioner på plats som syftar till att stoppa flyktingar som vill in i landet – däribland fysiska hinder.

– Vi ungrare är fulla av fruktan, människorna i Europa är fulla av fruktan eftersom de ser att de europeiska ledarna inte kan kontrollera situationen, sa Viktor Orbán efter ett möte med Europaparlamentets talman Martin Schulz i Bryssel.

#flykt

”Det är ett tyskt problem”

Viktor Orbán sa att alla flyktingar som sökt sig till tågstationen i Budapest kommer att registreras innan de kan åka vidare, i de flesta fall till Tyskland.

– Ingen vill stanna i Ungern. Det här är inte ett europeiskt problem, det är ett tyskt problem.

Splittring öst-väst

Orbáns påstående att läget inte skulle vara ett europeiskt problem fick Martin Schulz att protestera.

– Vi behöver gemensamma europeiska lösningar, sa Schulz och konstaterade att han och Orbán har väldigt olika uppfattningar om hur flyktingkrisen bäst hanteras.

Orbán träffade i dag även EU:s permanente ordförande, polacken Donald Tusk. Inför mötet varnade Tusk för att en spricka håller på att uppstå mellan EU:s öst- respektive västländer i hur flyktingkrisen ska lösas.

– Vissa länder vill begränsa migrationsvågen, vilket symboliseras av det ungerska stängslet. Andra vill ha solidaritet och förespråkar obligatoriska kvoter (för att ta emot migranter), säger Tusk.

Tusk kräver rättvis fördelning

Efter mötet med Viktor Orbán sa Donald Tusk att Europeiska unionen bör skärpa kraven på medlemsländerna att fördela asylsökande mellan sig. Tusk vill också att flyktingmottagningar upprättas utanför Europa. Dessa mottagningscentrum bör, enligt Tusk, upprättas i anslutning till de flyktingläger som redan finns.

– En rättvis fördelning av åtminstone 100.000 flyktingar bland EU-länderna behövs, sa Tusk vid en gemensam presskonferens med ungerske premiärministern.

Hittills har EU-länderna åtagit sig att fördela omkring 32.000 asylsökande att jämföra med de 40.000 som EU-kommissionen önskade sig.

Hotar ”kristna värderingar”

I dagens nummer av tyska tidningen Frankfurter Allgemeine skriver Viktor Orbán länderna bör kontrollera gränserna – för att därefter kunna bestämma hur många asylsökande de kan ta emot.

Han påpekar också att majoriteten av de asylsökande är muslimer.

”Det här är en viktig fråga, då Europa och europeisk kultur har kristna rötter. Eller är det inte alarmerande i sig själv att Europas kristna kultur inte är i en position att upprätthålla kristna värderingar?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet