Foto: TT

Vilka påståenden håller för en faktagranskning?

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton ropade flitigt på ”faktagranskare” under nattens debatt mot Donald Trump. SVT Nyheters genomgång visar också att Trump stod för de flesta felaktiga påståendena på scenen.

Påstående 1: Clinton: Trump tror att klimatförändringarna är en bluff som Kina ligger bakom. Trump: Det har jag inte sagt

SANT: Donald Trump har vid flera tillfällen sagt att han är skeptisk till att människor har orsakat klimatförändringar. 2012 twittrade han: ”Konceptet klimatförändringar skapades av och för Kina för att göra amerikanska produkter mindre konkurrenskraftiga”.

USA-val 2016

Senare har Trump backat och kallat påståendet ett skämt, och att han anser att Kina gör för lite för klimatet, medan kraven på amerikanska företag är för hårda.

Påstående 2: Clinton: Trump har sagt att en graviditet är en olägenhet för arbetsgivare. Trump: Det har jag aldrig sagt.

SANT: Donald Trump sade i en intervju med NBC:s Dateline 2004: ”Graviditet är en fantastisk sak för kvinnan och för maken men en olägenhet för företaget”.

Påstående 3: Trump till Clinton: Du kommer att godkänna en av de högsta skattehöjningarna i historien.

FALSKT: Det stämmer att Hillary Clinton vill höja skatten, framför allt för höginkomsttagare. Hon vill också höja fastighetsskatten och ta bort en del avdrag.  Men historiskt finns många exempel på tillfällen då skatten höjts mer än vad Clinton vill göra.

Påstående 4: Trump: Min skattesänkning är den största sedan Ronald Reagan.

SANT: Donald Trumps förslag till skattesänkningar kommer att minska statens skatteintäkter med omkring 2,5 procent av BNP under en tioårsperiod, så mycket har ingen sänkt skatten sedan 1981.

Påstående 5: Trump: Jag har inget emot att redovisa min skattedeklaration. Så fort Skatteverkets granskning är klar kommer den att offentliggöras. Men mina advokater avråder mig från att göra det.

FALSKT: Donald Trump säger att skälet till att han inte redovisar sina skatteuppgifter är att han för tillfället granskas av skattemyndigheten IRS. Men enligt IRS är det upp till individen om man vill redovisa sina uppgifter eller inte.

Påstående 6: Trump: Vi har en centralbank som ägnar sig åt politik. Den dag Obama lämnar och ägnar sig åt att spela golf resten av livet, då går räntorna upp, då kommer hemska saker att hända för Centralbanken har inte gjort sitt jobb. Den är mer politisk än vad Clinton är.

FALSKT: Räntebanan beslutas av de tolv personer som sitter i Centralbankens styrelse. Sedan finanskrisen har räntan hållits på historiskt låga nivåer och det finns inga belägg för att president Barack Obama haft inverkan på beslutet.

Påstående 7: Trump: Vi betalar ungefär 73 procent av Natos kostnader, det är mycket pengar för att skydda andra människor.

FALSKT: USA betalar 22 procent av Natos kostnader. Summan är proportionell utifrån varje medlemslands BNP. Vad Trump syftar på är antagligen att USA:s andel av de totala utgifterna på försvar bland Nato-länderna, som är just 73 procent. I den summan är alla försvarskostnader inräknade, och inte bara utgifter som rör Natoinsatser.

Påstående 8: Trump: För fyra månader sedan läste jag att Nato ska öppna en ny terrorenhet. Jag kommer säkert inte att få kredd för det men det är till stor del tack vare min kritik mot Nato.

FALSKT: Den nya tjänsten för underrättelseverksamhet på Nato har ett bredare uppdrag än bara terrorism. Det var kriget i östra Ukraina som låg bakom att Nato utvecklade tjänsten, långt innan Trump gav sig in i presidentkampanjen. Trump har även tagit åt sig äran för den nya tjänsten på Twitter.

Påstående 9: Trump: Jag stödde inte kriget i Irak

FALSKT: I en intervju med Howard Stern 2002 svarade Trump på frågan om han stödde en invasion i Irak: ”Ja, jag antar det. Jag önskar att det hade gjorts ordentligt den första gången”. Den 21 mars 2003, efter USA:s invasion i Irak, sade Trump till Fox News: Det ser ut som en makalös framgång ur en militär synvinkel.

Påstående 10: Clinton: Trump argumenterade för vårt agerande i Libyen

SANT: 2011 sade Trump i en video han lade ut på sig egen webbsida rörande planerna på en invasion i Libyen för att stoppa Khadaffi: ”Av humanitära skäl bör man omedelbart gå in i Libyen och ta ut den här killen snabbt, väldigt kliniskt och effektivt, och rädda liv”.

Påstående 11: Trump till Clinton: Inte konstigt att du har bekämpat IS hela ditt vuxna liv.

FALSKT: Terrorgruppen IS i den form vi känner till den i dag bildades omkring 2013. Man kan hävda att den har sina rötter i terrorgruppen al-Qaida som bildades på 1990-talet men det fortfarande många år efter Clintons myndighetsdag 1965.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet