Foto: TT

Vita huset pudlar om brittisk spioninblandning

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset har i princip bett om ursäkt till Storbritannien för att pressekreterare Sean Spicer under en presskonferens i går hävdade att brittisk underrättelsetjänst varit inblandad i en påstådd avlyssning av Donald Trump, rapporterar CNN och hänvisar till en källa inom Vita huset.

Sean Spicer hänvisade då till tv-kanalen Fox som hävdat att den förre presidenten Barack Obama använde den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ för att kringgå amerikansk lag.

Det är den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster som har talat med sin brittiska motsvarighet, och enligt källan var samtalet ”hjärtligt”.

Ska inte upprepas

McMaster uppges ha beskrivit Sean Spicers kommentarer som ”oavsiktliga”.

– Sean pekade på bredden i rapporteringen, och inte på någon specifik händelse, säger CNN-källan.

Även Sean Spicer ska ha talat med officiella brittiska företrädare om uttalandet under presskonferensen.

En talesperson för den brittiska premiärministern Theresa May säger också att man fått försäkringar om att anklagelserna inte kommer att upprepas, rapporterar New York Times.

Fox News: ”Inga bevis”

Det var Andrew Napolitano, domare och rättslig kommentator i Fox News, som sade att källor uppgivit för honom att brittiska GCHQ ”högst sannolikt” var inblandade.

Efter att Trump under presskonferensen med Merkel hänvisat till Fox i fråga om avlyssningen läste kanalens nyhetsankare Shep Smith upp följande under nyhetssändningen:

– Fox News kan inte bekräfta domare Napolitanos kommentarer. Fox News känner inte till några bevis av något slag för att Förenta staternas nuvarande president har övervakats vid någon tid på något sätt. Punkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.