Vita huset utreder rådgivares rysskontakter

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset granskar USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynns kontakter med Rysslands ambassadör.

Flynn anklagas nu även för att ha ljugit för vicepresidenten.

Innan Donald Trump blev president ska Flynn ha haft privata diskussioner med Rysslands ambassadör om sanktioner, vilket inte är tillåtet. Privatpersoner får inte blanda sig i utrikespolitiken, enligt amerikansk lagstiftning.

Flynn nekade först till att ha tagit upp ämnet. Men senare sade hans talesperson att Flynn ”antytt att trots att han inte har något minne av att ha diskuterat sanktioner, kan han inte vara säker på om ämnet togs upp”.

Besvärande kritik

Ledande demokrater har krävt Flynns avgång.

– Antingen har han ljugit om huruvida han har haft diskussionerna, eller så minns han inte. Oavsett så vill du inte ha en sådan person på den positionen, säger senatorn Al Franken.

Kritiken mot Flynn har börjat bli riktigt besvärande för Vita huset och presidenten. Trumps rådgivare Kellyanne Conway har ändå sagt till MSNBC att Flynn har presidentens fulla stöd. Men bara minuter senare kom Vita husets talesperson Sean Spicer med ett annat budskap, att presidenten ”ser över situationen”

Uppgifter till medier

Flynn har stöttats offentligt i flera omgångar av landets vicepresident Mike Pence. Nu kommer därför även anklagelser mot Flynn om att han har ljugit för Pence, då det har kommit fram ännu fler bevis på att säkerhetsrådgivaren verkligen tog upp ämnet med ambassadören. Både Washington Post och New York Times hänvisar i sin rapportering till källor som bekräftar att samtalen ägt rum.

Redan tidigt under presidentkampanjen var Flynn en nära rådgivare åt Trump. Valet av honom till posten som nationell säkerhetsrådgivare var kritiserat, även inom landets underrättelseverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.