Scaramucci har sedan har tillträdde beskrivits som nästan besatt av att täppa till alla läckor inifrån Vita huset. I samtalet med Lizza går han så långt att han säger sig ”för fan vilja döda alla läckor”. Foto: TT

Vita husets kommunikationschef Scaramucci i kaotiskt och vulgärt angrepp mot kollegor

Uppdaterad
Publicerad

”Jag försöker inte suga min egen kuk” och ”en jävla paranoid schizofren”. Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci skräder inte orden om sina kollegor i ett vulgärt och chockerande telefonsamtal med en amerikansk journalist, där han angriper Trumps topprådgivare Steve Bannon och stabschefen Reince Priebus.

Analytiker ser tecken på ett än mer eskalerande kaos inuti Vita huset under Trumps styre.

Uppdatering: Uttalandena som refereras i denna artikel ledde, några dagar efter den ursprungliga publiceringen, till att Scaramucci fick sparken som Trumps kommunikationschef, efter endast tio dagar på jobbet.

Vita husets nytillträdde kommunikationschef Anthony Scaramucci är på krigsstigen.

Efter bara en dryg vecka på jobbet har rubrikerna om Vita husets senaste profil inte låtit vänta på sig. Scaramucci är en kontroversiell figur inom Trumps närmaste cirkel. När det blev klart att Scaramucci skulle få jobbet som ny kommunikationschef, valde presschefen Sean Spicer att avgå i protest.

LÄS MER: Trumps presschef Sean Spicer avgår

Även Steve Bannon, Trumps topprådgivare, och Reince Priebus, Trumps stabschef, ska också ha haft kraftiga invändningar mot Scaramuccis utnämnande. Priebus och Scaramucci har även flera gånger tidigare varit i luven på varandra, även om Scaramucci offentligt beskrivit deras bråk som ”broderliga”.

Kallar Priebus ”en jävla paranoid schizofren”

Under onsdagen togs skandalrubrikerna till en helt ny nivå, när magasinet The New Yorker publicerade en kolumn av sin reporter Ryan Lizza, där Lizza redogör för vad som kallas ett obeskrivligt och mycket vulgärt telefonsamtal från just Anthony Scaramucci.

I samtalet ska han bland annat ha kraftigt insinuerat att en av huvudkällorna till olika läckor till pressen inifrån Vita huset skulle vara Reince Priebus.

– Reince är en jävla paranoid schizofren, en paranoiker, sa Scaramucci i samtalet med Lizza.

Vill ”för fan döda alla läckor”

En av läckorna han anklagar Priebus för rör uppgifter om Scaramuccis privata ekonomiska situation. Denna uppgift var dock redan offentlig, vilket reportern som skrev en artikel om detta ämne själv har redogjort för.

LÄS MER: Trumps nya mediestrateg ger upp gamla åsikter

Han hotade ändå att dra in den federala polisen FBI och justitiedepartementet i ett försök att åtala Priebus för brott för sina, av Scaramucci påstådda, läckor.

Scaramucci har sedan har tillträdde beskrivits som nästan besatt av att täppa till alla läckor inifrån Vita huset. I samtalet med Ryan Lizza går han så långt att han säger sig ”för fan vilja döda alla läckor”.

Hotade ”utrota alla”

Upprinnelsen till det uppmärksammade samtalet var att The New Yorkers reporter Ryan Lizza hade skickat ut en tweet om att president Donald Trump suttit på en middag tillsammans med sin hustru Melania Trump, talkshowprofilen Sean Hannity, den före detta Fox News-toppen Bill Shine samt just Anthony Scaramucci.

Scaramucci ringde då på onsdagskvällen upp Lizza och krävde svar om vem som hade läckt informationen om den icke-offentliga sammankomsten till honom. Lizza vägrade. Det är praxis inom journalistkåren att aldrig röja sina källor.

– Det jag kommer att göra är att utrota alla i kommunikationsstaben och börja om, röt Scaramucci då till svar.

LÄS MER: Trump Twitter-rasar efter präktig nyhetsanka

”Försöker inte suga min egen kuk”

Kommunikationschefens angrepp på kollegorna slutade dock inte där. Scaramucci förklarade att han personligen inte hade tagit tjänsten för att få medieuppmärksamhet, och slängde i samma veva en ordentlig känga mot Trumps rådgivare Steve Bannon.

– Jag är inte Steve Bannon. Jag försöker inte suga min egen kuk, sa Scaramucci.

– Jag försöker inte bygga mitt eget varumärke utifrån presidentens jävla styrka. Jag är här för att tjäna mitt land.

Ursäktar ”färggrannt språkbruk”

Scaramucci har efter att samtalet offentliggjorts i The New Yorker twittrat att han ångrar sitt ”färggranna språkbruk” i samtalet, men att han ”inte kommer att ge upp [sin] passionerade kamp för Donald Trumps politiska agenda”.

En stund senare twittrade han även att han ”begick ett misstag i att lita på en reporter. Det kommer inte att hända igen.”

Analytiker: ”En helt ny fas i förfallet mot kaos”

Flera amerikanska politiska analytiker skriver att det nu inte råder någon tvekan om att det råder ett inbördeskrig innanför Vita husets väggar.

LÄS MER: Vita Huset: ”Trump vill troligen ha bort Sessions”

”Vi får se vad som händer under fredagen, men om presidenten godkänner sådant här agerande har vi gått in i en helt ny fas i Vita huset förfall ner mot kaos,” skriver bland andra Washington Posts Aaron Blake.

Uppdatering: Scaramucci avskedad

Uttalanden som refereras i denna artikel ledde, några dagar efter denna artikels ursprungliga publicering, till att Scaramucci fick sparken som Trumps kommunikationschef, efter endast tio dagar på jobbet.

LÄS MER: Trump avskedar Scaramucci som kommunikationschef i Vita huset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.