Vitryskt val fördöms av oppositionen

Publicerad

Söndagens val i Vitryssland, ibland kallat Europas sista diktatur, fördöms av oppositionen som en fars. Utgången väntas bli den vanliga: parlamentet fylls av lojala anhängare till president Aleksandr Lukasjenko.

Oppositionen i Vitryssland, som Lukasjenko styrt med järnhand i över 20 år, dömer ut valprocessen som orättvis och kantad av överträdelser.

– Jag är säker på att inte en enda oppositionskandidat kommer att bli vald. Det blir bara ledamöter som är godkänts av myndigheterna, säger Alaksiej Janukievic, ordförande i oppositionspartiet BPF.

Orättvist och ofritt

Förra parlamentsvalet för fyra år sedan bojkottades av de stora oppositionspartierna, och internationella observatörer såg det som orättvist och ofritt. Att oppositionen deltar i söndagens val ser bedömare som Minsks sätt att visa att det följer västländernas krav på öppenhet.

”Vitryska myndigheter har organiserat de mest 'demokratiska' valen sedan 2000 för att behaga Bryssel och Washington”, skriver statsvetaren Dmitrij Bolkunet i en kommentar och tillägger:

”Men så snart vallokalerna stänger är det slut med hela detta demokratiska spel.”

Människorättsorganisationer vittnar om att väljare har tvingats att förhandsrösta, och enligt myndigheter hade nästan en tredjedel av väljarna röstat före valdagen.

– Oppositionen är chanslös. Det har inte skett någon avreglering av valprocessen. Allt har bara blivit värre, säger rättighetsaktivisten Vladimir Labkovitj.

Slog till hårt

Lukasjenko slog till hårt mot oppositionen och oberoende medier efter att han valdes för en fjärde mandatperiod i december 2010. Oppositionella fängslades och västländer straffade honom med sanktioner.

I fjol släpptes de återstående politiska fångarna och väst lättade på sanktionerna. Lukasjenko valdes för en femte mandatperiod utan att det inträffade några allvarliga incidenter, men det valet betraktades som långt ifrån rättvist och fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.