Räddningstjänst vid olycksplatsen i Mina utanför Mecka. Foto: TT

Vittnen: Polisen stängde dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalet efter olyckan i Mina utanför Mecka då panik uppstod bland pilgrimer har stigit till minst 717, uppger saudiska myndigheter. – Om vi inte går rätt väg, måste de stoppa oss, säger Khemais Bassoumi från Sverige som är på plats i Mecka.

Över 860 personer skadades, då pilgrimer trampade ned varandra. Samtidigt kommer vittnesuppgifter som tyder på att brister från myndigheternas sida kan ha orsakat katastrofen.

– Det var trängsel. Polisen hade stängt alla entréer och utgångar till pilgrimstältstaden utom en, säger Ahmed Abu Bakr från Libyen, som lyckades fly paniken tillsammans med sin mor, till nyhetsbyrån AFP.

Tragedin i Mecka

Han tillägger att poliserna i området gav intryck av att vara oerfarna, utan större kännedom om området.

”De borde stoppa oss”

Khemais Bassoumi från Sverige som är på plats i Mecka berättar i SVT Gomorron över telefon att han pratat med flera poliser, och att det fortfarande är ovisst vad som orsakade tragedin.

Men han är upprörd över att man inte stoppade folkströmmen tidigare.

– Om vi inte går rätt väg, måste de stoppa oss. De ska stoppa när folk väller fram. De bär ansvar för att det inte samlas så många på så kort tid.

Han säger att många är rädda och att stämningen är låg, men att han ”aldrig i livet” skulle avbryta pilgrimsfärden.

– Pilgrim är en av de fem delarna i islam, alla ska göra det en gång i livet, och den ska inte göras flera gånger. Man gör det en gång i livet.

Löfven: Ska skicka kondoleanser

– Det är en tragedi att så många omkommer på ett så dramatiskt sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT om katastrofen.

Statsministern säger att det är svårt att uttala sig om ansvarsfrågan, och att allt tyder på att det som inträffat är en olycka.

– Jag ska skicka kondoleanser till Saudiarabien, säger han.

Saudiarabiens kung Salman har nu enligt AFP beordrat en granskning av hur högtiden hajj organiseras. Högtiden lockar två miljoner människor årligen till Mecka. Samtidigt har myndigheterna startat en utredning av dödsolyckan.

”Katastrof om de inte gör något”

Khemais Bassoumi säger att han kommer att uppmana dem som gör pilgrimsfärden nästa år att vara försiktiga och följa anvisningarna. Han hoppas att myndigheter vidtar åtgärder för att bättra säkerheten.

– Det måste ske en förändring, det vore en väldig katastrof om de inte gör någonting.

Omkring 1.600 svenskar tros vara på plats. Utrikesdepartementet hade tidigt på fredagen inga uppgifter om skadade svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet