Luka och Dominiks vänner brukar åka på ett av tågen som krockade i dag i södra Bad Aibling i Tyskland. Den här veckan har de sportlov. Foto: SVT

Vittnen: vännerna brukar sitta på tåget

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen och kvällen är det fortfarande mycket som är oklart kring varför två pendeltåg frontalkrockade i södra Tyskland. Men för människor i byn Bad Aibling nära olycksplatsen börjar omfattningen nu sjunka in. SVT:s utsända mötte bedrövade vittnen på olycksplatsen.

– Den officiella delen av räddningsarbetet är över. Tio människor är döda och ett åttiotal är skadade, sjutton av dessa allvarligt rapporterade SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten från den drabbade staden Bad Aibling på  tisdagskvällen.

– Omfattningen av olyckan börjar nu sjunka in och många bybor är ute i den mörka kvällen och sätter ner ljus för att hedra olycksoffren. Hela bygden verkar vara engagerad i den här olyckan.

Färre passagerare än vanligt

Vanligtvis brukar omkring 500 resenärer åka med ett av tågen som krockade under morgonen, men den här veckan är det sportlov i Bad Aibling, säger vittnet Dominik till SVT. Därmed var antalet passagerare mindre än vanligt.

Dominik och hans vänner brukar åka tåg till skolan, och de går oftast på tillsammans. Han och vännen Luka är väldigt chockade och har stått vid olycksplatsen och iakttagit helikoptrarna och ambulanserna hela dagen.

– Det kanske var något problem med trafiksignalerna, men jag vet inte. Många från vår skola brukar åka med det tåget, det hade kunna vara helt annorlunda en vanlig vecka. Jag känner ingen som satt på tåget, så för mig är det bara en tågolycka, säger Dominik till SVT Nyheter.

”Grannflickan skulle ha varit med ombord”

Yvonne Weigl står också nära olycksplatsen och tittar på. Hennes svåger jobbar på brandförsvaret och har hjälpt till med räddningsinsatser hela dagen. Hon säger att det hela är väldigt tragiskt.

– Jag kände att jag bara var tvungen att komma hit och se vad som hade hänt. Grannflickan skulle ha varit med ombord om det hade varit en skoldag. Hon går i skolan i Bad Aibling och reser med det här tåget, precis den här sträckan.

Dyster stämning

Just nu är det karnevalstider i Tyskland, men alla lokala festligheter i Bad Aibling har ställts in, berättar SVT:s reporter Ulrika Bergsten. I staden är det alldeles knäpptyst. Överallt syns flaggor hängandes på halv stång. Den lokala kyrkan håller i en minnesgudstjänst.

Det var vid sjutiden på morgonen som de båda tågen frontalkrockade på enkelspåret, strax utanför staden Bad Aibling, drygt fyra mil sydost om München.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.