Foto: TT

Vittnet: ”Jag förstod att det skulle krascha”

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende och skidåkare i alpområdet blev vittne till när det förolyckade Germanwings planet plötsligt tappade höjd och störtade mot marken. – Jag förstod att det skulle krascha, berättar Sébastien Giroud för fransk tv.

Sébastien Giroud jobbar på ett sågverk i närheten av platsen för kraschen. För tidningen La Provence berättar han att han såg flygplanet hastigt tappa höjd, strax innan det kraschade i det bergiga området. 

– Jag såg inte mycket, kanske bara i två, tre sekunder. Flygplanet flög väldigt lågt, kanske på 1.500–2.000 meter. Det var imponerande, det såg ut att sjunka. Jag tänkte att det aldrig skulle klara sig över bergen, säger Sébastien Giroud.

Flygkraschen i Frankrike

Planet ska enligt vittnet inte ha kraschat med något i luften, och inga smällar eller andra oväntade ljud hördes före kraschen som skulle ha kunnat förklara skeendet.

– Jag såg ingen rök. Jag hörde inget särskilt ljud, förtydligar Sébastien Giroud i ytterligare en intervju med tv-kanalen BFMTV.

– Men jag förstod att det skulle krascha.

Trodde det var stridsflyg

Pierre Polizzi, som också befann sig i området, uppger å sin sida att han hörde ett ordentligt oljud. Han trode först att det rörde sig om stridsflygplan, som emellanåt utför övningar i området.

– Jag tittade ut men jag kunde inte se några stridsflygplan, säger Pierre Polizzi till AP.

– Ljudet jag hörde höll på länge – omkring 8 sekunder – som om planet rörde sig långsammare än ett stridsflyg. Det kom ett till, utdraget ljud omkring 30 sekunder senare.

Vädret vid olyckan lugnt

Enligt både vittnen och meteorologer ska väderleken vid tillfället vid olyckan ha varit ”synnerligen lugn”, med torr luft, klar himmel och nästintill obefintlig vind. Inga ”farliga” åskmoln av typen cumulunimbus ska ha funnits i området och vädret tros därför inte ut att ha bidragit till olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet