Volvo återkallar drygt 6.400 bilar i Sverige Foto: TT

Volvo återkallar 127.000 bilar i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Volvo återkallar 127.000 bilar över hela världen, det rapporterar AP. Anledningen är att luftkonditioneringen läcker in vatten vilket leder till att fordonens krockkuddar slutar fungera. – Det rör sig om cirka 6.400 bilar i Sverige, säger Katarina Adamson, PR- och kommunikationsdirektör på Volvo.

Bilarna som återkallas är modellerna XC90 SUVs, S90 sedans och V90. Bilarna tillhör modellåren 2016 och 2017. Volvo upptäckte felet efter att flera larm har rapporterats.

Felet kan bero på en felkopplad dräneringsslang. Fukten som ska ledas ut ur bilen kan ledas in i bilen och påverka luftkonditioneringssystemet. Enligt nyhetsbyrån AP kan det leda till att krockkudden inte utlöses vid krasch.

Volvo hävdar att ingen har skadats på grund av felet. Mindre än en procent av bilarna som återkallas väntas behöva reperation, men Volvo vill ändå inspektera de 127.000 bilarna.

Återkallningen är frivillig, kostnadsfri och väntas börja den 14 november.

– Det rör sig om cirka 6400 bilar i Sverige, säger Katarina Adamson,  PR- och kommunikationsdirektör på Volvo och fortsätter:

– Det är en ren kvalitets och säkerhetsförbättring. Vi kommer att be samtliga kunder att ta kontakt och inspektera om slangen är felmonterad eller inte. Vi gör den här återkallelsen för att säkerställa att det blir åtgärdat och att slangen är monterad på ett korrekt sätt.

Hur lång tid kommer det ta att åtgärda felet?

– Det är en enkel undersökning. Jag har inga uppgifter om hur lång tid det kommer ta. Men det kommer inte att ta speciellt lång tid.

– Alla kunder får ett brev som uppmanar dem att uppsöka en Volvoverkstad för en kontroll. De får boka en tid och komma in med bilen. Själva titten är gjord på några minuter, säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo.

Nyhetsbyrån AP skriver att det har blivit problem med bilarnas krockkuddar.

– Jag har inga uppgifter om det och jag vet inte var de har fått den informationen ifrån, säger Katarina Adamson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.