Foto: Reuters/Scanpix.

Vreden växer i Indien efter våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I Indien växer ilskan mot de män som våldtog en ung kvinna på en buss i söndags. För femte dagen i rad fortsätter demonstrationerna i Delhi och flera andra städer.

Flera demonstranter kräver nu dödsstraff för för våldtäktsmännen, och indisk polis uppgav i dag att de hittat en femte misstänkt gärningsman.

Huvudstaden Delhi var redan tidigare ökänd för sin stora mängd våldtäkter och flera indiska kvinnor släpper nu ut sin uppdämda ilska och oro kring våld mot kvinnor.

Våldtäkter i Indien

Tänder ljus för offret

Runt om i Indien tänds jus för den 23-åriga kvinna som demonstrationerna handlar om. Kvinnan har mycket allvarliga inre skador och trots två stora operationer kommer hon att ha men för livet, om hon överlever.

Den 23-åriga kvinnan var det 637:e våldtäktsoffret i år i Delhi. Enligt indiska kvinnoorganisationer våldtas en kvinna i Indien varje halvtimme.

Få anmäler övergreppen eftersom det ännu i dag finns en stark stigmatisering kring våldtäkter och offren riskerar social utfrysning. Det finns också de som hävdar att kvinnor som blir våldtagna får skylla sig själva och nyligen införde en skola förbud mot jeans och åtsittande kläder. Många vågar inte heller anmäla brotten eftersom de inte litar på polisen.

Vart fjärde våldsbrott en våldtäkt

Av de 256.329 våldsbrott som rapporterades i Indien förra året var 228.650 riktade mot kvinnor, och 26 procent av brotten mot kvinnor utgjordes av våldtäktsfall.

Polisen behöver utbildas för att ta itu med kvinnoovåldet och domstolarna måste bli mer effektiva, menar kritikerna.  En fällande dom kan ta åratal och tusentals våldtäksmål väntar på att lösas runt om i Indien.

Kvinnorättsaktivister menar att detta innebär att det i praktiken blir fritt fram att ge sig på kvinnor.

Ungefär ett av tio våldtäktsoffer beräknas anmäla brottet. I andra mer avlägsna fattiga delar av Indien uppskattas en av hundra anmäla.

Fakta

Våldtäktsfall i Indien

  • Gruppvåldtäkten av en 23-årig student ombord på en skolbuss i Delhi i Indien 16 december har lett till stora demonstrationer och upprörda protester.
  • Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor i Indien. Våldtäktsfallen har mer än fördubblats 1990 – 2008, visar officiella siffror.
  • 26 procent av de brott mot kvinnor som anmäldes i Indien förra året utgjordes av våldtäktsfall.
  • Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där. 635 våldtäkter anmäldes mellan januari och november 2012. Bara ett enda fall har lett till fällande dom.
  •  Den indiska centralregeringen, som blivit föremål för stark kritik efter det uppmärksammade våldtäktsfallet, har bildat en särskild kommitté som ska se över säkerhetssituationen för landets kvinnor.
  • En separat panel ska lägga fram rekommendationer till lagändringar.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet