Foto: TT & SVT

VW-härvan växer: Fuskade även med lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter visar nu att även små lastbilar ska ha utrustats med den förbjudna programvaran. Det beskedet kommer nu från Tysklands transportminister Alexander Dobrindt.

Skandalen med de manipulerade datorerna växer. Tidigare har Volkswagen meddelat att bilar med dieselmotorer på 1,6 och 2 liters cylindervolym varit påverkade. I dag sade Dobrint att det med stor sannolikhet också fuskats med 1,2 liters motorer.  

Nästan tre miljoner Volkswagenbilar i Tyskland har den manipulerade programvaran som drar ned utsläppen under test. Det säger i dag Tysklands transportminister Alexander Dobrint i ett framträdande i förbundsdagen på fredagen.  

Volkswagens utsläppsbluff

Tyska medier skriver också att utsläppsskandalen nu också omfattar lätta transportbilar från Volkswagen.  

”Bolaget måste ersätta kunder”

Skandalen har redan kostat koncernchefen Martin Winterkorn jobbet och flera tyska medier skriver idag att Volkswagen ska utreda vem eller vilka som fattat beslut om att förse 11 miljoner bilar med manipulerad programvara. Helt klart är att fler än Winterkorn kommer att få lämna bolaget. 

Samtidigt höjs nu också röster i Tyskland om att Volkswagen bör betala skadestånd. 

– Bolaget måste ersätta lurade kunder, säger i dag Thomas Kuschay (SPD) justitieminister i delstaten Nordrhein-Westfalen till tidningen Rheinische Post. 

Australien utreder

Kuschay uppmanar transportminister Alexander Dobrindt att tillsammans med Volkswagen arbeta fram en plan för hur drabbade bilägare bör kompenseras. Han uppmanar också de federala politikerna att verka för hårdare straff mot bolag som lurar kunder. 

Tidningen Der Spiegel uppger i dag att Volkswagen och Audi i USA tidigare i år ska ha försökt återkalla bilar under andra premisser för att i samband med verkstadsbesöket ändra programvaran. 

Det australiensiska konsumentverket ACCC vill nu också utreda om bilar som sålts i Australien har haft manipulerade datorer för att minska utsläppen.

I Norge ska samtidigt Ekokrim undersöka om fuskande Volkswagen brutit mot norsk lag, det bekräftade en jurist vid myndigheten för nyhetsbyrån NTB tidigare under fredagen.

Erkänt fusk

”Företaget har erkänt omfattande fusk. Vi vill nu utreda om något brott har begåtts i Norge och det här bedrägeriet har effekt på bilar som importerats”, säger myndigheten i ett uttalande.

Det var i torsdags som det bekräftades att även bilar i Europa omfattades av det miljöfusk som ursprungligen avslöjades i USA. Det är dock fortfarande oklart om Norge, där VW sålt cirka 20.000 dieselbilar årligen, är drabbat.

I Sverige är det Åklagarmyndigheten som skulle besluta om en liknande åtgärd. TT söker Åklagarmyndigheten i frågan.

Samtidigt väljer allt fler länder att vidta åtgärder. Frankrikes miljöminister Ségolène Royal har meddelat att VW-bilar i Frankrike ska genomgå tester för att se om de utrustats med den förbjudna programvaran.

Detsamma gäller Schweiz och i Italien ska 1.000 bilar undersökas, enligt landets transportminister.

Stort bötesbelopp

I Sverige skulle det vara Transportstyrelsen som utför testet men då sådana redan genomförts är det i nuläget inte aktuellt med nya tester, enligt utredaren Per Öhlund.

VW har tidigare erkänt att totalt elva miljoner bilar ska omfattas av den programvara som gjort att man kan förbättra resultatet i utsläppstester. I USA har miljömyndigheter redan meddelat att företaget riskerar ett bötesbelopp på cirka 150 miljarder svenska kronor.

Omkring 2,8 miljoner VW-bilar i Tyskland är utrustade med programvaran, uppger landets transportminister enligt AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet